Pratite nas

Naj recepti

Recept Josipe Lisac: ŠTUKA U ŠLAGU

Published

on

Viralni snimak u kojem legendarna pjevačica Josipa Lisac priča kako rado kuha, a poseban specijalitet joj je “štuka u šlagu” nasmijao je mnoge.

Međutim, ako ste pomislili da se ona to samo našalila i da takav recept ne postoji, grdno ste se prevarili. Štuka je izuzetno ukusna, a ovako možete pripremiti i bilo koju drugu ribu.

Riječ je o pečenju na pari, a svi oni koji nemaju parnu rernu mogu da se posluže i vrlo jednostavnim trikom.

U dublji pleh stavite nekoliko komada sjeckanog korjenastog povrća – mrkve, peršuna, paškanata i dodajte nekoliko kockica putera. Naspite vode i sipajte malo bijelog vina.

Očišćenu ribu posolite, pobiberite i stavite na rešetku, pa rešetku stavite preko pleha. Pecite u rerni oko pola sata, na temperaturi od oko 180C stepeni.

Za to vrijeme, pripremite sos. Na malo putera, izdinstajte sitan luk, vlašac ili mladi luk, dolivajući procijeđen sok od pečenja ribe.

Kad se luk uprži, dodajte par kašika brašna i pržite da pobijeli, pa sklonite sa vatre i polako dolivajte pavlaku za šlag. Vraćajte na ringlu samo da se sos blago ukuha, ne dozvolite da previše vri.

Začinite po ukusu, prelijte komade ribe i ukrasite peršunom. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending