Pratite nas

Poznati

Pjesmu “Jel ti žao što se rastajemo” snimali su Safet, Zaim, Nedeljko, Beba…: ISTINITA PRIČA O BOLNOJ LJUBAVI ENVERA ŠILJKA I FRIDE LAUFER IZ 1941. GODINE

Published

on

Kad god se zapjeva pjesma “Jel ti žao što se ratajemo” suze samo što ne krenu, a tužne emocije ovladaju. U periodu između pedesetih i sedamdesetih godina snimili su je mnogi velikani narodne muzike: Zaim Imamović, Safet Isović, Nedeljko Bilkić, Beba Selimović, Vasilija Radojčić…. Prije nekoliko godina snimio je i Halid Bešlić, koji je uradio i spot.

Zanimljivo je da je u pjesmi opjevana tragična ljubav dvoje mladih koji su se voljeli 1941. godine. Riječ je o Enveru Šiljku i Fridi Laufer iz Tuzle; on Bošnjak, ona Jevrejka, oboje komunisti. Njihova ljubav se tragično završila, Frida je odvedena u koncentracioni logor gdje je ubijena zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetim. Šiljak je strijeljan 5. septembra 1941. i dok su ga ustaše vodile na gubilište on je svojoj voljenoj Fridi pjevao “Je l’ ti žao što se rastajemo?”.

Kada je čuo tragičnu priču o ljubavi Envera Šiljka i Fride Laufer, njihovu sudbinu je u romanu “Slana zemlja” opisao Jasmin Imamović. Poslušajte neke od izvedbi ove pjesme. (Naj portal)

 

 

 

 

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending