Pratite nas

Zanimljivosti

Omiljeno cvijeće: ADAM UNOSI SVJEŽINU, MIR, RADOST I LJEPOTU U SVAKI DOM

Published

on

Ukoliko želite da unesete zelenilo i svježinu u vaš životni prostor, imamo odličan prijedlog za vas. Džinovski zeleni listovi koji krase dugačke, elegantne drške tipični su za Adam. Pa i nije ni čudo što ova prelijepa biljka spada u omiljeno sobno cvijeće mnogih ljudi.

Adam je biljka porijeklom iz zapadne Indije, iz koje je prenesena na evropsko tlo. I dok se poznato da je Adam isključivo sobno cvijeće koje svojom ljepotom doprinosi dekoraciji prostora, poput kaktusa, u Indiji se može naići na ovu biljku u ogromnoj veličini, koja stvara prijatan hlad za umorne i iscrpljenje prolaznike. Manje je poznato da je plod Adama jestiv, i može se koristiti za spremanje mnogih jela.

Ovo sobno cvijeće ne samo što uljepšava sobu. Ono takođe prečišćava vazduh, i tako može poboljšati vaše zdravlje. Svjež kiseonik će doprinijeti da se osjećate bolje u vašem ličnom prostoru. On će, takođe, pozitivno uticati na dobar noćni san. Šarmantna biljka će non-stop proizvoditi kiseonik u vašoj sobi, koji će slobodno cirkulisati i osigurati vam da spavate cijelu noć. Osim toga, istraživanja pokazuju da bi cvijeće moglo doprinijeti sniženju krvnog pritiska, smanjenju osjećaja bola, tjeskobe i umora. A najbolji dio svega je to što je sobna biljka poput Adama veoma zahvalna i laka za održavanje.

Ne zaboravimo značaj uticaja cvijeća na psihičko blagostanje. Pogled na cvijeće u vašem domu može vam pomoći da se oslobodite stresa i lakše opustite, a nema sumnje da Adam unosi pozitivnu energiju u vašu prostoriju. Ovo je od velike pomoći ako spremate važan ispit ili se pripremate za ozbiljan poslovni projekat. Naime, studije pokazuju da cvijeće čak može poboljšati vaše intelektualne performanse ukoliko je bilo prisutno u vašem radnom prostoru.

Sve su ovo dobri razlozi da odaberete Adam. Ova moćna biljka je odlično rješenje za stvaranje prijatnog ambijenta u vašem domu.

Kako pravilno gajiti Adam?

Za početak, ovoj biljci treba obezbijediti svježe zemljište. Mješavina zemlje iz cvjećare pokazuje se kao najbolja opcija jer je ovakva zemlja dezinfikovana, i pruža vašem cvijeću zdrave uslove za rast.

Bitno je naglasiti da je najbolje presađivati Adam tokom zime, u januaru ili februaru. Osim toga, veoma je bitno da se ne ošteti korijen. Savjetuje se da ovu biljku treba držati u prostoriji sa optimalnom temperaturom, oko 20 stepeni. Svoe vrijeme treba orošavati listove, jer to pruža neophodnu vlažnost. Važno je zapamtiti da listove svakog dana treba brisati vlažnim sunđerom, iz istih razloga. (Naj portal)

pročitajte i ovo:

U narodu ga zovu “Slonovo uho”: ZAŠTO CVIJET ADAM “ZAPLAČE”

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending