Pratite nas

Zdravlje i ljepota

VISOK PRITISAK: “JEČMENA VODA” OBARA PRITISAK I ČUVA SRCE (RECEPT)

Published

on

Ječam spada u jeftine i lako dostupne žitarice koja se vijekovima koriste u ishrani, a mnogi ne znaju da se od ječma može napraviti i čaj koji ima blagotvorno djejstvo na zdravlje. Ovaj čaj, neki ga nazivaju i ječmena voda, pravi se jednostavno, samo se pečeni ječam prelije ključalom vodom, ostavi da odstoji pet do deset minuta i potom pije, hladan ili topao.

U Japanu ga često koriste ljeti kao osvježavajuće piće, i serviraju ga hladnog, dok ćete u Koreji često ovo piće ljeti zateći na stolu umjesto vode. Tradicionalno se pravi ili od već pečenog ječma, ili od ječma koji kupite u prodavnici a potom sami malo zapečete, da dobije boju. Ječam se nakon pripreme čaja baca.

Čaj od ječma sadrži antioksidante kao što su kvercetin, hlorogene i vanilične kiseline, koje štite ćelije od upalnih procesa. Pomaže ako imate problem sa visokim pritiskom, i podržava zdravlje srca i mozga. U tragovima sadrži melatonin pa se povremeno pije i pred spavanje, mada ne sadrži dovoljno melatonina da bi se smatrao „pravim“ suplementom za nesanicu.

Čaj od ječma je i diuretik te pomaže da se iz bubrega izbace toksini, što je korisno ako imate pijesak u bubregu ili infekciju urinarnog trakta. Ne sadrži kofein pa vas neće razbuditi kada to nije potrebno.Ponekad se u azijskim kulturama pije kao dodatak ishrani kod tegoba kao što su premor, upale ili dijareja.

Ako spremite čaj od ječma, biće pomalo gorak pa mu dodajte med da biste ga zasladili. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

VISOK KRVNI PRITISAK: Čaša smutija od borovnice i banane pomažu

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending