Pratite nas

Zdravlje i ljepota

GIHT: Čajna mješavina od slatke paprati da bol umine (Recept)

Published

on

Slatka paprat (lat. Polypodium vulgare) je veoma rasprostranjena biljka koja u skupinama raste na vlažnim i sjenovitim mjestima, u šumama i na kamenitim obroncima.

Okus paprati u prvom trenutku je slatkast, zahvaljujući čemu je i dobila ime. No, nakon par trenutaka, okus postaje opor i gorak. Brojni autori su zabilježili da se za njena ljekovita svojstva paprati znalo još u antičko doba, kada se korijen koristio kao sapun, a listovima su se omotavali lako kvarljivi plodovi da bi se sačuvali od truljenja. U srednjem vijeku, paprat se kao lijek neopravdano potiskuje iz kućne apoteke, a neki tvrde, pak, da se povukla u “ilegalu”.

Donosimo vam recapture od paprati protiv gihta

Uzeti: 20 g korjena slatke paprati, 40 g samljevene šipurike, 40 g listova medvjeđeg grožđa, 30 g stabljike morača, 20 g stabljike majčine dušice 10 g stabljike preslice.

Trave isjeći i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti 12 sati 5 g mješavine trava, a zatim kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti prema potrebi, umjesto vode.

NAPOMENA: Trudnicama se ne preporučuje uzimanje čaja sa slatkom paprati, jer može da izazove pobačaj. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

GIHT, ZGLOBOVI, KOSTI: Sok od breze je prava infuzija (RECEPT)

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending