Pratite nas

Naj recepti

Slatki specijalitet: DŽEM OD JAGODA S MEDOM (RECEPT)

Published

on

Za pripremu ovog slatkog specijaliteta potrebno je izdvojiti tek koji minut vremena, a domaći džem imaćete na trpezi sve do sljedeće sezone. Možda ste se okušali u pripremi džemova, ali ako poslušate savjet “Bakine kuhinje”, uvjerićete se da od ovog recepta nema boljeg.

Potrebno je: 1 kg jagoda, 3 pune kašike meda, 1 kesica 25 g džemfiks extra

Priprema:
Jagode oprati i očistiti, a zatim izblendati, tako da dobijena smjesa nema grudvica. Tri kašike izdvojiti u činijicu, pa tu razmutiti džemfiks i dobro izmiješati.

Jagode staviti na ringlu, miješati ih dok ne provre. Kuvati oko minut pa dodati 3 pune kašike meda. Probati smjesu, pa ukoliko je ukus kiseo, dodati još šećera po želji.

Dobro izmiješati, pa dodati razmućen džemfiks i uz neprekidno miješanje kuvati još minut-dva, a zatim šerpu skloniti sa ringle.

Sipati smjesu u zagrijane tegle, pa njih dobro zatvoriti metalnim zatvaračem. Zatim teglu okrenuti poklopcem nadole, kako bi se stvorio vakuum. Ostaviti je u tom položaju u trajanju od 2-3 sata, pa je vratiti u prvobitni položaj.

Kad se džem ohladi, tegle poredati po policama. Džem je fantastično želatinast i divnog je ukusa. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Najljepša proljetna tortica: JAGODICA BOBICA (RECEPT)

Naj recepti

Ukusno jelo: UŠTIPCI OD TIKVICA (RECEPT)

Published

on

Svako jelo sa tikvicama je ukusno. Ipak, čini se, kako su uštipci o tikvica na vrhu liste specijaliteta sa ovim povrćem.

POTREBNI SASTOJCI: oko 500 gr. tikvica, 1 jaje, 4 kašike ulja, ½ kšičice soli, 1 kašičica praška za pecivo, 7-8 kašika brašna, 3 kašike kisele pavlake

Tikvice oljustiti i izrendati, posoliti i ostaviti 10-tak minuta.pa ubaciti ostale sastojke (tečnost koju su pustile tikvice ne prosipati).

Sve lijepo sjediniti i pržiti u dubljem ulju. Preko toplih ustipaka premazati kajmak. Mogu i slatke jer su neutralnog ukusa. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending