Pratite nas

Poznati

Pola sata sevdisanja uz sevdah pjesme Alekse Šantića: UŽIVAJTE UZ HIMZU, HANKU, NEDELJKA, SILVANU, EMIRA…

Published

on

Na današnji dan, 27. Maja 1868. godine u Mostaru je rođen Aleksa Šantić, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjesnika. Školovao se u Trstu i Ljubljani, a nakon završene trgovačke škole vraća se u rodni grad. Bio je jedan je od osnivača kulturnog lista “Zora”, te predsjednik Srpskog pjevačkog društva “Gusle” u Mostaru.

O njemu i njegovom stvarakaštvu su podijeljena mišljenja, jedni tvrde da je dosta neistine u njegovoj biohrafiji, drugi da je bio neprevaziđeni pjesnik, a treći da je plagijator. “Mrtva usta” ne govore, ali kazuju pjesme, koje žive vijekovima i prenose se s generacije na generaciju.

U znak sjećanja na Šantića i njegovo stvaralaštvo izabrali smo sedam sevdalinki za koje postoje dokazi, ili se vjeruje da su djelu ovog legedarnog mostarskog pjesnika. Nastale su u periodu od 1904. do 1912. godine. Spašene su od zaborava zahvaljujući, prije svega, mostarskom slavuju i istraživaču Himze Polovine. A izabrali smo pjesme “Emina”, “Što te nema”, “Bulbul pjeva okolo Mostara”, “Gondže ružo”, “Ko ti kćeri pokida đerdane”, “Kradem ti se u večeri” i “Svi dilberi”. Vjerujemo da je ovo prelijep muzički poklon ljubiteljima dobre narodne pjesme, procvjetale u Mostaru. (Naj portal)

HIMZO POLOVINA: EMINA

SLOBODAN LALIĆ: GONDŽE RUŽO

HANKA PALDUM: KO TI KĆERI POKIDA ĐERDANE

ZEKERIJAH ĐEZIĆ: KRADEM TI SE U VEČERI

NEDELJKO BILKIĆ: BULBUL PJEVA OKOLO MOSTARA

JADRANKA STOJAKOVIĆ: ŠTO TE NEMA

SILVANA ARMENULIĆ: SVI DILBERI

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending