Pratite nas

Poznati

Šta li bi se desilo u Minhenu 83. godine: DA LI BI BRENIN “CILE” BOLJE PROŠAO OD DANIJELOVE “DŽULI”?

Published

on

Iako Jugoslavija nikada nije imala sreće na Evrovizijama, izuzev pobjede “Rive”, domaći izbopri su vijek bili višemjesečna tema, ali su pjesme bile veliki hitovi. Sjetimo se samo Čolinog hita “Gori vatra”, koji je na Evroviziji doživio debakl.

Zadržat ćemo se na 83. godini kada su se tada vodile neviđene polemike da li bi sa Brenom Jugoslavija bolje prošla na Evroviziji. Tada je nartod htio njenog “Cileta”, a žiriji su poslali Danijela Popovića sa pjesmom “Džuli”.

Lepa Brena, tada mlada nada jugoslovenske muzičke scene, a danas legenda sa ansamblom “Slatki greh” 1983. godine, pjevajući “Sitnije, Cile, sitnije” Kornelija Kovača, borila se za mjesto na “Pjesmi Evrovizije” do koga, na razočaranje velikog dijela tadašnje države, nije uspjela da dođe.

Kao pobjednik “Jugovizije”, u Minhen je otputovao i tamo visoko četvrto mjesto zauzeo Danijel Popović, pjevajući najveći hit u svojoj karijeri, “Džuli”. Brena je, što mnogima sad zvuči nevjerovatno, na domaćem izboru zauzela tek sedmo mjesto. Nakon debakla je samo kazala:

“Ja nisam došla ovdje da prodajem kafu, već da pjesmom osvojimo svijet. Ali, eto po mipšljenju autoriteta ja nisam za svjetski šou biznis”!
Da li bi “Cile” možda prošao još bolje u Njemačkoj od “DŽuli”, nikada nećemo saznati.

O Breninom neuspjehu, u vrijeme kad je bila velika nacionalna zvijezda, pričalo se i pisalo naširoko i nadugačko. Novinari su nedjeljama lamentirali nad ovom, sudeći po naslovima, “nacionalnom tragedijom”. “TV novosti”, u tekstu nazvanom “Grešno Cile Mile” objavljenom 11. marta 1983, pišu:

“Džuli” je, dakle, prva, a Lepa Brena tek sedma na domaćem izboru za “Pjesmu Evrovizije”. Sramota. Jašta.

Neki su se pitali “Kako to da je izgubila Lepa Brena, a dobio nevini Danijel?”. Tih dana je narod danima praznio bijes u krugu porodice, a zatim se rasprava o “sudbonosnom pitanju” od ponedeljka nastavila na radnim mjestima, kancelarijama, i “nešto manje po fabrikama širom zemlje”.

Kako se dalje navodi, gledaoci su se tada razočarali u žiri jer nije glasao za ono što “narod voli”, i što je bilo “vedro, veselo, lijepo, okretno, uz bubnjeve”.

O debaklu Lepe Brene pisao je i legendarni Bogdan Tiranić za “Borbu”, istakavši da ni poskupljenja troškova života, namirnica, a ni nestašice svakojakih proizvoda nisu uspjeli “da podignu puls nacije” kao učešće Lepe Brene na “Jugoviziji”.

“Ovaj poraz se, po svemu sudeći, ispilio iz nekakve namještaljke, koja je dovela do opštenarodnog referenduma nezapamćenih razmkera – pisao je Tirnanić.

Muzikolozi i piljari, akademici i kafanski klupoderi, operske dive i periferijske pjevaljke, sociolozi i fenomenolozi, domaćice i mudraci. Jednom rječju, svi, svi, svi zapjenušavo raspredaju ovih dana da li bi “Cile” sitno zabiberio Evropi. Dodao je i da je njena pojava “od izvanredne važnosti”.

Na takmičenju za “Pjesmu Evrovizije” 1983. u Minhenu pobijedila je predstavnica Luksemburga. (Naj portal)

PRIČIATJTE I OVO:

Spomenar: DAN KADA JE NA EVROVIZIJI POBIJEDILA “RIVA” S PJESMOM “ROCK ME”

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending