Pratite nas

Naj recepti

Jelo koje vole svi: PROBAJTE KUKU PAKU (RECEPT)

Published

on

Kuku paka – ili pečena piletina u curry umaku s kokosovim mlijekom koja se poslužuje s rižom kremasta je poslastica koju obožavaju u Keniji, Tanzaniji i Ugandi. Meso se tradicionalno peče na roštilju, ali poslužit će i tava ili pećnica te se zatim stavlja u mirisni umak od curryja i kokosovog mlijeka. Za jelo možete koristiti omiljene dijelove mesa, a ako ne volite egzotične okuse, dio kokosovog mlijeka možete zamijeniti običnim, piše Punkufer.

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg piletine (rasjek) 3 čehne bijelog luka, 2 limuna, 2 kašičice soli, 1/4 kašičice čilija u prahu, 1/4 šalice listova korijandra 1 glavica luka, 1 paradiz, 1 čili papričica, 2 kašike maslinovog ulja, ¼ žkašičice mljevenog korijandra, ¼ kašičice kumina, ¼ lašičica kurkume, 400 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka, 2 kašičice masnijeg vrhnja, sol, riža (basmati)

Usitnite bijeli luk, pa dodajte sok limuna, pola kašičice soli i četvrtinu kašičice čilija te utrljajte u piletinu. Prebacite je u posudu, poklopite i ostavite da se marinira pola sata.

U međuvremenu napravite bazu za curry. Grubo nasjeckajte luk, ljutu papričicu, paradiz i listove korijandra. Izmiksajte dok ne dobijete glatku pastu.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi ili loncu pa dodajte mljeveni korijandar, kumin i kurkumu pa miješajte oko minutu. Ulijte izmiksano povrće pa posolite.

Miješajte da se sjedini i kuhajte, povremeno miješajući dok ne dobijete smjesu gustu poput paste, 15 do 20 minuta.

Lim obložite papirom za pečenje ili folijom pa rasporedite piletinu. Pecite oko 20 minuta na 180 Celzijevih stepeni ispod grilla u pećnici (ili je ispecite na roštilju).

Protresite kokosovo mlijeko pa ga dodajte u curry i dobro promiješajte da se sjedini. Lagano kuhajte dok se malo ne zgusne, 5 do 10 minuta. Stavite rižu da se kuha u drugoj posudi.

Kad se piletina ispeče, prebacite je sa sokovima od pečenja u curry pa pirjajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dodajte vrhnje. Probajte i po potrebi začinite. Poslužite s rižom. (Naj portal)

PROČITAJTE I OVO:

Jelo za sve generacije: DŽAMBALAJA (RECEPT)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending