Pratite nas

Poznati

Video sjećanje na 9. april 1983. godine: 38. GODIŠNJICA BRENINOG UDARCA VITKOM NOGOM U LIJEPU GLAVU I SKANDIRANJA ŽIVJELA JUGOSLAVIJA

Published

on

Mostar je imao soje miljenike koje je dočekivao topla srca i raširenih ruku. Sedamdesetih godina to su bili Himzo Polovina, Safet Isović, Silvana Armenulić… Kasnije će specifična mostarska raja zagotiviti Zdravka Čolića, Halida Bešlića, Miroslava Ilića, Lepu Brenu….

Rijetki su oni koji su uspjeli napuniti stadion pod Bijelim brijegom; samo Čola, Miroslav Ilić i Lepa Brena. To su nezaboravni spektakli i teško da će se ikada više ponoviti.

Donosimo vam dio atmosfere sa Breninog prvog solističkog koncerta na obalama Neretve, kada je Mostar živio jednom dušom; I tada su postojale sve četiri strane grada, ali bez nacionalnih obilježja i “demokratskog” uređenja Mostara u kojem dominira povampireni nacionalizam. Bilo je to 9. aprila 1983 godine. TV Sarajevo je snimila 45-minutnu reportažu o ovom muzičkom spektaklu na obalama Neretve.

Na Brenin mostarski koncert dolazili su ljudi iz Bileće, Trebinja, Nevesinja, Stoca, Čapljine, Jablanice…. Koncert je završen njenim hitom “Živjela Jugoslavija”, a nakon što je Brena otpjevala pjesmu cijeli stadion na kojem se okupilo 30.000 duša je skandirao “MI smo Titovi – Tito je naš”!

Taj mostarski Brenin koncert ostat će upamćen po jednoj neobičnoj zgodi. Naime, pjevačica je prilikom izvođenja pjesme imala malu nesreću na bini. Podigla je visoko svoju dugu nogu u zrak, te tom prilikom udarila samu sebe. Izgleda da se dobro zveknula, jer je pala na pod.

U videu se čuje da se publika nasmijala, a Brena se ponašala poput prave profesionalke – brzo se ustala i započela pjesmu ‘Dama iz Londona’ kao da se ništa nije dogodilo.

“Nisam se udarila nogom nego sam izgubila ravnotežu pa pala, mada iz ugla kamere izgleda da se udarila. BIla sam pomalo i umorna, jer sam prije toga trčala do publike na tribinama, pa sam eto izgubila ravnotežu – objasnila je Brena kasnije dešavanja na mostarskom koncertu. (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending