Pratite nas

Zanimljivosti

Balkonsko cvijeće: OVA 4 CVIJETA CVJETAJU OD PROLJEĆA DO JESENI

Published

on

Rado biste svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege? Ovo su 4 vrste balkonskog cvijeća koje uvijek uspijeva:

Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih prohtjeva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifa je balkonsko cvijeće, ona cvjeta tokom cijelog ljeta, a dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Pelargonija je takođe poznata po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Karakterišu je uspravni mesnati cvjetovi s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca. Kako bi lijepo rasla obavezno joj uklanjajte ocvale cvjetove i požutjele listove kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovno zalivajte.

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvjetna ljepotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna. Cvjeta od juna do septembra. Zbog njenih nježnijih cvjetova, pazite da nije previše na vetru. Petunije njegujte redovnim zalivanjem te prihranjivanjem đubrivima koja sadrže nizak postotak azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvjetale. U drugom dijelu ljeta biljke možete orezati na 20 cm od nivoa zemljišta, dobro ih prihraniti i ponovno će cvjetati do jeseni.

Dan-noć će se uspješno održati na svakoj vrsti tla. Ovo zahvalno cvijeće je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvijeta. (Naj portal/Foto: Foto: Printscreen Youtube)

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending