Pratite nas

Poznati

Raspjevani Bugojanac Mladen Radoš: SKOPALJSKA DOLINO, NA SVIJETU TE NEMA

Published

on

Bosanci i Hercegovci, ali i ostali “Jugovići”, koji žive u Austriji, a posebno u Beču, biranim riječima pričaju o Mladenu Radošu, raspjevanom Bugojancu, koji je oduvijek njegovao bosansku narodnu pjesmu, ali i komponovanu.

Uzor mu je pokojni Vinko Brnada, njegov Bugojanac, koji mu je i rođak. Rođen je 1964. godine u Kandiji kraj Bugojna, ali ga je život odveo u tuđi svijet. U Beču živi skoro 35 godina, a u pjesmama (ima ih 60-tak) najčešće piše stihove i komponuje muziku posvećene rodnom kraju i domovini BiH.

“Zvanično sam počeo pjevati 1982.godine sa jednim orkestrom po bugojanskim lokalima i tada niko nije bio sretniji od mene. Pokojni Vinko Brnada mi je tada bio veliki idol jer je bio i moj rođak i Bugojanac. Radili smo puno svadbi po Hercegovini, a i drugi bugojanski pjevači su me također uveli u posao Zdravko Dujmović-Buco, Maleta i drugi jer Bugojno je bio grad koji je imao puno pjevača. Bila su to lijepa vremena, lokali su bili prepuni.

Uz pomoć Vinka Brnade i Jerka Drlje nastavio je život u Beču, u kojem živi 33 godine. Životu u ovom gradu je posvetio pjesmu “Svjetla velegrada”.

U svojoj muzičkoj draguljarnici ovaj Bugojanac nanizao je 60-tak pjesama koje često pjeva i na nastupima. S obzirom da je neko ko je pjevao ljudima iz različitih krajeva samim tim je snimao i razne stilove pjesama.

Jedna od njemu najdražih je ona zavičajna, posvećena Bugojnu pod naslovom “Vrbas se utišao”. Miriše na sevdah, a u stihovima Mladen kao da žali za starim vremenima.

“Dosta sam pjesama napisao vozeći prema rodnom kraju krivudavom cestom Vrbaškog kanjona, Banja Luka, Jajce, Donji Vakuf, Bugojno. Promatrajući tu ljepotu i prirodu. Valjda su i ove godine u dijaspori učinile svoje da čovjek piše istinu, jer dosta mojih pjesama je zasnovano na istinitim događajima, ali naravno ima i onih koji su plod moje mašte. Aranžmane u zadnje vrijeme na mojim pjesmama radio je majstor svog zanata Ratko Stojanović – kaže Mladen, čiju pjesmu “Vrbas se utišao” poklanjamo. (Naj portal)

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending