Pratite nas

Poznati

Spomenar: POZNAJETE LI OVE SARAJEVSKE DJEČAKE

Published

on

Ima jedan grad, kažu najljepši na svijetu. Ime mu je Sarajevo. A među onima koji su ostavili pečat u Rajvosa, neizbježno su imena momaka i zvijezda sa fotografije. Ako ih niste prepoznali – otkrit ćemo vam: Čola, Čovi, Pimpek!

To su im nadimci, onako kako su ih zvali sarajevska raja, a riječ je o Zdravku Čoliću, Vladimiru Savčiću Čobiju i Davorinu Popoviću Pimpeku, nezaboravnim legendsma iz Šehera na Miljacki i velikim zvijezdama eks jugoslovenske scene. O njima nikada nije izgovorena ni jedna jedina ružna riječ ni kao o ljudima, niti kao umjetnicima.

PJEVAČ
Davorin Popović bio je dobri duh grada, gdje god se pojavio unosio je vedrinu, zezanciju. A o pjevačkim kvalitetima je suvišno trošiti riječi. Kao što je bio veliki Čovjek, bio je i veliki pjevač. Sami je sebi dao nadimak “Pjevač”, a raja u Sarajevu su ga zvali Daća, Pimpek…. Interesantno je da je sam sebi dao nadimak Pjevač, odnosno, kada bi ušao u ozbiljne priče, znao je reći: „Da ti Pjevač nešto kaže…“.”Pimpek” je dobio po jednoj izraslini kod uha, koju je dobio još kao dijete, kada su mu vršnjaci dali taj nadimak. U sarajevskoj gradskoj raji, kojoj je uvijek pripadao, odmilja su ga zvali Dačo.

Davorin Popović je umro 18. juna 2001. godine, a sahranjen je u Aleji velikana na groblju Bare u Sarajevu. Slobodnose može kazati da je Davor s „Indexima“ postavio temelje sarajevske muzičke škole.

 

SARAJEVSKO ČOLINO SRCE
Još jedna muzička legenda iz Sarajeva, ali i ponos Šehera! Zdravko Čolić, najveća muzička zvijezda na ovim prostorima, gospodin, Čovjek, umjetnik, humanista… Rođen na Grbavici, završio Ekonomski fakultet u Sarajevu, svoje prve pjevačke uspjehe postigao na “Šlageru sezone”. Do početka rata u BiH je živio u Sarajevu, a onda se sa svojom porodicom preselii u Beograd. Gore mu je dom, ali mu je srce u Sarajevu. On to ne krije.

“Sarajevo je moj rodni grad u kojem sam odrastao i postao čovjek. To “sarajevsko” u tebi – od govora do razmišljanja, jedne vrste domaćinske galantnosti, odnosa prema ženama, prema društvu i prema starijima – to je nešto sto te prati čitav život. Zato i kažem – ja sam Sarajlija, jer to uvijek nosiš sa sobom, to je ono po čemu te ljudi prepoznaju, a dio toga je prešao i u karakter – kao da se neka metafizika svezala.

VJEČITI DJEČAK ČOBI

Vladimira Savčića Čobija 70-tih u vrijeme lepršavih pop pjesama i finih balada zadesila je popularnost na prostorima bivše Jugoslavije. Njegov talenat, prvenstveno potom šarm i vedra, nasmijana ćud je dala prioritet pričama o njemu. Iako nije rođeni Sarajlija, ovdašnja raja, kolege i kritičari su ga prihvatili kao da je odrastao u sarajevskim mahalama od Bentbaše do Ilidže.

Rođen je u u Nišu ‘48. godine. Očev posao vojnog lica odvodio je njegovu porodicu diljem bivših prostora da bi se nastanili u Sarajevu. Nadimak Čobi dobio je po svjetskoj pop zvijezdi tog vremena Čabiju Čekeru.

Sarajevska muzička gromada Đorđe Novković prepoznao je neobičnost u Čobijevom sjajnom vokalu i pozvao ga da pjeva u sastavu „Pro Arte“. Bilo je to ‘69. godine, nakon čega su krenuli da se nižu hitovi i festivalske pobjede

Glumio je u filmovima „Taj ludi srednji vek“, „Stršljen“, „Država mrtvih“, „Siroti mali hrčki“ i serijal „Složna braća“. Ostavio je iza sebe brojne snimljene LP ploče, 50 singlova, kompakt diskova, sve ukupno osam miliona prodatih nosača zvuka. A sa njima i turneje diljem svijeta.

Sarajevo je napustio ‘92. i odselio za Beograd sa suprugom Mirjanom i dvije kćerke. Godine ‘95. snima glumio je u serijalu „Složna braća“ Fikreta Fiku Halimića, gazdu kafane. Ta uloga mu je donijela brojna priznanja. Sa svojom ulogom 90 posto teksta je u toku snimanja mijenjao i ubacivao sarajevski sleng za koje nikada ni autor Nele Karajlić nije čuo. Ismijavali su svi i sve jer po njegovom mišljenju, rat nikada nikome nije dobro donio. Stoga je pomenuti serijal i bio prekinut sa emitovanjem u to doba. Tek nekoliko godina kasnije je ponovo emitovan, a on je govorio da nikada nijednu seriju nije do kraja izgledao.

Čobi je preminuo u Beogradu u 61. godini života 2009. godine nakon duge borbe sa bolešću izgubivši svoju najveću bitku. (Naj portal)

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending