Pratite nas

Kućni ljubimci

Hit knjiga: AVANTURE BOSANSKE MACE NALINE I ŠKOTA NIKOLSONA OPISANE U ROMANU

Published

on

Svijest o zbrinjavanju mačaka i pasa (da uzmemo samo uobičajene kućne ljubimce) raste iz dana u dan. Njoj doprinose razne inicijative, a vrlo često su društvene mreže presudne.

O Nali smo već pisali u više navrata, ali evo sada još jedne sjajne vijesti. Naime, uskoro stiže knjiga u kojoj Dean Nicholson iznosi cijelu priču. Zapravo, to je samo dio njegovog i Nalina putovanja jer su u svojim nakanama da obiđu kuglu zemaljsku bili spriječeni zbog korone.

Ipak, sve to ne umanjuje dramatičnost njihovog susreta, te u knjizi nalazimo avanture koje vas čitavo vrijeme drže prikovanim uz tekst.

Kada je tridesetogodišnji Dean Nicholson krenuo iz Škotske biciklom oko svijeta, namjeravao je otkriti sve što može o našemoj planeti. Ali, nije računao na lekcije koje će naučiti od svoje neočekivane drugarice.

Tri mjeseca nakon polaska, na zabačenoj cesti u planinama između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, naišao je na napuštenu mačkicu. Nije mogao odoljeti prodornom pogledu i molećivom mjauku blatnjave sirotice, nije je mogao samo tako prepustiti njenoj sudbini, pa je smjestio na biciklo i, uz pomoć lokalnih veterinara, pomogao joj da se oporavi.

Veza je ubrzo postala neraskidiva – i on i mačka, koju je nazvao Nala, bili su znatiželjni, neovisni, otporni i pustolovnog duha. Video snimak njihova susreta pogledan je 20 miliona milijuna puta, njihov Instagram ima 936.000 pratitelja, a broj i dalje raste.

Važno je istaknuti da Dean svakodnevno dobiva podršku sa svih strana, a pritom sva sredstva koja dobije dijeli prebivalištima za napuštene životinje u brojnim zemljama.

Knjiga izlazi idući sedmice, za sada se može nabaviti u Hrvatskoj, a vjerujemo da će se svidjeti i onima koji nemaju ljubimca – možda ga potakne da u svoj život dovede novog, neočekivanog prijatelja. (Naj portal/ Foto: Press/Dean Nicholson)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending