Pratite nas

Kućni ljubimci

Psi su uistinu nevjerovatni: ŠTA SVE MOGU DA PREDOSJETE, UPOZORE ILI DA SPASE VLASNIKA!?

Published

on

Zahvaljujući pojačanim čulima psimogu da otkriju neke stvari kojih ljudi uopšte nisu svjesni. Osećaju trudnoću i promenu vremena. Stručnjak za pse Melani Grifits je za časopis First otkrila kojih 8 neočekivanih stvari psi mogu da osjete prije nas.

1. Trudnoća
Pas može da osjeti trudnoću, čak i prije nego što je žena toga svjesna. Mogu da nanjuše hormonalne promjene koje tijelo doživljava u ranim fazama trudnoće

2. Porođaj
Još je impresivnije da psi mogu da znaju kad je vrijeme za porođaj. Ako ste pri kraju trudnoće i čini vam se da se pas od vas ne odvaja, to bi moglo da znači da je nanjušio promjene u hormonima koje će uskoro dovesti do rođenja prinove. Psi se u tim trenucima ponašaju zaštitnički.

3. Strah
Strah rezultira oslobađanjem adrenalina i feromona koje psi mogu da otkriju svojim nevjerovatnim njuhom. Svoje vlasnike će u tim trenucima pokušati da opuste maženjem i poljupcima.

4. Tuga
Čini vam se da vaš pas osjeća kad ste loše volje ili tužni i ponaša se kao da želi da vas utješi? Psi čitaju osjećanja, čak i kad ništa ne kažete ili uradite pa će uraditi šta god mogu da se osjećate bolje.

5. Promjena vremena
Osim njuha, psi imaju i istančan sluh pa mogu da osjete oluju prije nego što stigne u vaš kraj. Ako vam se čini da je pas uznemiren, to bi moglo da znači da je na pomolu promjena vremena.

6. Dolazak kući
Da li ste se ikad zapitali zašto je vaš pas na prozoru kad se približite svom domu? Objašnjenje ovog fenomena opet se svodi na snažan njuh. Pas može da osjeti da ste blizu i prepozna zvuk vaših koraka ili automobila.

7. Bolesti
Psi dugo godina upozoravaju svoje vlasnike da im je pao šećer u krvi ili da će doživjeti napad. Oni mogu da osjete bolesti i zaštite ljude. Čak se sprovode istraživanja kojima se ispituje mogu li psi da otkriju i određene vrste karcinoma.

8. Smrt
Postoje promjene u hormonima koje psima omogućuju da naslute da se nečiji život bliži kraju. Isto kao što znaju da neko dolazi na svijet, tako su svjesni i smrti. (Naj portal)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending