Pratite nas

Naj recepti

Aromatičan doručak na italijanski način: KOLAČ – PRSTEN (RECEPT)

Published

on

Ciambella je italijanski kolač u obliku prstena koji se tradicionalno jede za doručak, a nevjerovatno je jednostavan za pripremu. Možete ga poslužiti kao desert, uz svježe voće ili sir, a najbolje se slaže sa jutarnjom kafom, posebno espresom

POTREBNI SASTOJCI: 3 jaja na sobnoj temperature, 250 g šećera, 180 ml maslinovog ulja ili suncokretovog ulja, 250 ml mlijeka, 2 kašičice svježe narendane korice limuna, 150 ml svježe iscijeđenog limunovog soka, 1 kašičica ekstrakta vanile, 400 g glatkog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 2 kašičice mljevenog anisa, šećer u prahu za ukrašavanje

Zagrijte rernu na 180 Celzijusa, pa premažite maslacem mali kalup za kuglof. Umutite jaja i šećer dok ne postanu svijetla i pahuljasta, oko tri minuta.
Dodajte maslinovo ulje, mlijeko, koricu limuna, limunov sok i ekstrakt vanile u posudu, pa ponovo mutite na srednjoj brzini dok ne postane glatko i sjedini se.

U tečne sastojke dodajte brašno, prašak za pecivo i začine pa mutite mikserom na maloj brzini. Sipajte tijesto u pripremljenu posudu i pecite oko 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte ne izađe bez mrvica.

Pažljivo okrenite kolač na rešetku i ostavite sa strane da se ohladi. Pospite šećerom u prahu i poslužite. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending