Pratite nas

Poznati

Čiji je najduži: ZAŠTO DAME POKAZUJU “SREDNJAK”

Published

on

Istorija pokazivanja srednjeg prsta seže još iz vremena stare Grčke. Pokazivali su je u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno sa drugim vulgarnim gestama, poput mahanja penisom. Iz istorijskih zapisa zna se i da se koristila na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu. Zvali su to Digitus Impudicus ili drski prst. .

Niko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći šta je originalni ‘drski prst’ značio, ali naučnici su prilično sigurni da je trebalo da predstavlja penis.

„Srednji prst je penis, a dva savijena prsta sa strane predstavljaju testise. To je falični gest – objasnio je ugledni antropolog Dezmond Moris za BBC.

Srednji prst pokazuju svi, od djeca, do sportista, dama, političara. Još davne 1886. godine u Sjevernoj Americi “srednjak” je pokazao popularni igrač bejzbola Čarls ‘Old Hoss’ Radburn, i to u objektiv kamere.

Za današnju popularnost “srednjaka” u cijelom svijetu zaslužan je veliki uticaj američke pop kulture, filmova, muzike i serija. Taj “‘srednjak” danas je u hit na političkoj pozornici, u Hrvatskoj je postao dominantna slika početka izborne kampanje.

Prvo ga je podigla dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš, a onda je krenulo… Čak je ovo “oruđe” upotrijebila I bivša hrvatska predsjenica Kolinda Grabar Kitarović. Zanimljivo, obje su ga pokazale Miroslavu Škori.

Gamoš je objavila fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst te uz nju poručila: ‘Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!’

I Kolinda Grabar-Kitarović je pokazala prst Miroslavu Škori, pa glumica Bojana Gregorić Vejzović tako je na Instagramu podijelila svoju fotografiju iz 2000. godine na kojoj drži podignut srednji prst, a potpisala ju je riječima: ‘Žene, izađite na izbore dok još možete.’

Ne treba zaboraviti ni Amerikanku Džuli Biskman koje je u novembru 2017. godine pokazala Donaldu Trampu srednji prst vozeći bicikl dok je u koloni vozila prolazio pored nje. Odmah je dobila zbog toga otkaz na poslu. Njena slika je obišla svijet, a na internetu su je veličali kao junakinju. Njen poslodavac nije bio toliko oduševljen i otpustio ju je zbog “nepristojnog ponašanja na društvenim mrežama”, nakon što je spornu fotografiju postavila na Fejsbuk.

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending