Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Ortopedi savjetuju za miran san i zdravije kukove: STAVITE OVO MEĐU NOGE

Published

on

Poza za spavanje uveliko određuje kvalitet odmora i dobrobiti nakon buđenja. Mnogi ljudi ne mogu mirno spavati bez stavljanja jastuka ili namotanog pokrivača među noge. Ortopedisti i neurolozi kažu da je ovaj položaj tijela najudobniji i fiziološki najbolji – evo i zašto, te kako to pravilno raditi!

Terapeut Džejms Mur, poznat po savjetima o zdravlju, podijelio je zanimljiv trik koji može značajno uticati na kvalitet sna i smanjenje pritiska na kukovima. Džejms ističe da postavljanje jastuka između koljena ili butina može održati prirodno poravnanje kukova i karlice tokom sna, što može pomoći u smanjenju pritiska na ligamente i mišiće, doprinoseći opuštanju i udobnosti tokom noćnog odmora.

Ovaj jednostavan trik, koji je Džejms demonstrirao u video snimku, može imati značajan uticaj na san i opšte zdravstveno stanje, nudeći jednostavno rješenje za svakodnevni problem umora i nelagodnosti.

Džejms Mur, koji broji više od 4 miliona pratilaca na svom Instagram profilu, redovno dijeli korisne savjete o zdravlju i blagodetima pravilne njege tijela. Njegova jednostavna, ali efikasna rješenja za svakodnevne zdravstvene tegobe privlače pažnju široke publike, naglašavajući važnost pravilne njege tijela i uma za očuvanje opšte dobrobiti.

Otkrijte zašto je dobro spavati s jastukom ispod bedra i riješite se mnogih problema s leđima.

Smanjenje napona
Ako volite spavati na boku, koljena su u jednom trenutku povezana. To dodaje tonus mišićima lumbalnog dijela, sprečava opuštanje kukova i opterećuje išijalni živac.
Jastuk između nogu ublažava višak napetosti i smanjuje pritisak, poboljšavajući protok krvi u nogama i stopalima.

Izravnava tijelo u bočnom položaju
Za smanjenje boli u donjem dijelu leđa i u leđima važno je održati ravnomjeran položaj tijela na jednoj strani. Pomoću jastuka ili valjka moguće je preraspodijeliti pritisak i ukloniti teret s kuka. Ovo je važno kod upale i artroze zgloba kuka, skolioze i hernije. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending