Pratite nas

Zdravlje i ljepota

UBRZANI RAD ŠTITNJAČE: Tradicionalni biljni lijekovi (RECEPTI)

Published

on

Često se postavlja pitanje može li se štitna žlijezda liječiti biljem. Travarka i fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić, osnivačka riječke udruge za fitoaromaterapiju Studio Martina&Natura, kaže da u narodnoj medicini postoje razni biljni lijekovi za tretiranje poremećaja rada štitne žlijezde, ali pritom treba uzeti u obzir da su oni nastali u vremenu koje se u mnogo čemu razlikovalo od vremena u kojemu danas živimo.

Danas takve mješavine više nisu na ceni jer je savremeni čovjek građen od drugačijeg materijala nego čovjek prije stotinu, dvjesto, petsto ili više godina. Najčešće mu je potrebna jača hemijska usmjerenost preparata, bilo da je ona iz biljaka ili iz klasičnih lijekova.

Ponekad se još koriste neki od tradicionalnih lijekova za tretiranje disbalansa štitne žlezde, ali najčešće ne kao osnovna terapija, nego kao dopuna klasičnoj terapiji. Također treba uzeti u obzir da je vrlo malo istraživanja provedeno sa ciljem otkrivanja nuspojava kombinacije tradicionalnih biljaka koje djeluju na rad štitne i lijekova za štitnu žlijezdu“, napominje fitoaromaterapeutkinja koja je među tradicionalnim receptima pronašla niz onih za „ubrzanu“ i „usporenu“ štitnu žlijezdu.

Ovo su najučinkovitije narodne recapture za ubrzani rad štitnjače:

Tinktura vučje noge
Najčešće se koristio alkoholni ekstrakt, odnosno tinktura vučje noge (Lycopus europaeus) dobijena iz lista ove biljke ubrane u vrijeme cvjetanja. Tinktura se najčešće ukapavala u čaj od matičnjaka da bi se postigla umirujuća sinergija te dvije biljke.

Biljna mješavina: listovi kupine, bijelog gloga…
Kao mješavina bilja koja djeluje na cijelo tijelo, pa ujedno i na štitnu žlijezdu, primjenjuje se kombinacija osušenih mladih listova kupine (Rubus fruticosus), cvijeta bijelog gloga (Crataegus monogyna), lista podbjela (Tussilago farfara), lista i cvijeta divizme (Verbascum thapsus) i lista matičnjaka (Melissa officinalis). Za mješavinu se uzim po jedna kašika svake biljke, pa se mješavina potopi u 1200 ml proključale vode i ostavi da odstoji 1 – 1,5 sat. Lijek se uzima mjesec dana – zaslađen medom, po 2 dl prije doručka, ručka i večere. Preostalom količinom lijekova (bez dodavanja meda) grglja se grlo.

Mješavina islandski lišaj, nana, neven…
Često se koristi i mješavina islandskog lišaja (Cetraria islandica), nane (Mentha piperita), cvijeta nevena (Calendula officinalis) i imele (Viscum album) koja je rasla na kruški ili topoli. Način pripreme i uzimanja isti je kao za prethodno navedenu mješavinu.

Obloge od borove smole
Tradicionalno su se stavljale i obloge na vrat, na mjesto gdje se nalazi štitna žlijezda. Obloga od borove smole razblažene u vodi držala se tokom noći u periodu od 40 dana.

Takođe, koristila se i obloga od smjese meda, vinskog sirćeta, usitnjenog i istučenog crvenog luka i rakije, u jednakim mjerama. Stavljale su se tokom noći u razdoblju od najmanje dvije nedjelje.

Primjenjivale su se i obloge od smole mire (Commiphora molmol) razblažene u ulju, što danas ima svoju moderniju verziju u uljnoj dermalnoj mješavini napravljenoj na bazi eteričnog ulja mire. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending