Pratite nas

Kućni ljubimci

Idealni kućni ljubimci za porodice s djecom: OVI PSI ČUVAJU DJECU KAO OČI U GLAVI

Published

on

Psi velikih rasa često se doživljavaju vrlo opasnim i zastrašujućim iako je njihova narav često potpuno drugačija. Neke od najvećih pasmina ujedno su i najnježnije i najumiljatije vrste pasa, zbog čega su idealni kao kućni ljubimci za porodice s djecom. Ovo je 10 najnježnijih velikih rasa pasa.

1. Bernski planinski pas
Rasa koja potiče iz Švajcarske uzgajana je za fizički rad. To znači da ih je lako dresirati, a veoma su umiljati. Uživaju da provode vrijeme s ljudima, a svoje vlasnike obasipaju odanošću i ljubavlju.

2. Doga
Doge mogu da porastu do 75 centimetara i dostignu težinu od oko 70 kilograma. Iako izgledaju zastrašujuće, zapravo su vrlo umiljate i nježne naravi, zbog čega su idealne za djecu. Pored toga, prijateljski su raspoložene i prema drugim životinjama.

3. Irski vučji hrt
Pored toga što je jedna od najvećih pasmina, ujedno je i jedna od najmanje agresivnih. Irski vučji hrt nije dobar kao pas čuvar, ali je idealan porodični pas. Može da poraste preko 80 centimetara i teži oko 55 kilograma.

4. Engleski mastif
Visok između 68 i 80 centimetara i težak od 60 do čak 100 kilograma, vrlo je blage i mirne naravi, ali strahovito zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Oštrinu će pokazati tek kad se osjeti ugroženim.

5. Njufaundlend
Ovi psi su veoma veliki, ali imaju nježnu narav i žele da ugode svima, pa su najsretniji kada im date neki zadatak koji moraju da ispune. Njufaundlend je spasavao ljude od utapanja, a potiče iz Kanade, odakle mu i ime.

6. Pirinejski planinski pas
Ova pasmina ima glasan i dubok lavež, ali i masivno tijelo koje može da teži između 40 i 75 kilograma. Svojim vlasnicima vole da iskazuju ljubav tako što će im šape staviti na ramena i noge. Puni su ljubavi prema porodici, a prema nepoznatim ljudima mogu da pokažu rezervisanost.

7. Engleski kratkodlaki hrt
Ova rasa pasa je jedna od najbržih na svijetu, jer je uzgajana za lov i trke. Međutim, iznenađuje činjenica da je engleski kratkodlaki hrt po svojoj naravi izrazito lijen i više voli da se odmara nego da trči. Poslušan je, ali vlasnicima se savjetuje oprez ukoliko se nalazi među manjim pasminama.

8. Bulmastif

Iako je manji od engleskoga mastifa, i dalje se radi o velikoj pasmini. Vezan je za svoju porodicu, koju neizmjerno voli, ali prema strancima je često rezervisan. Iako ima narav psa čuvara, zna da bude lenj, zbog čega može da živi i u stanu

9. Bosanski tornjak
Zovu ga bosanski div nježne duše. On je čuvar prostora, svoga stada. Ako mu je porodica stado, onda se ne odvaja od vlasnika. Prema djeci je zaštitnički raspoložen. Nije agresivan, ali je veoma nezgodan u obračunu. Prvo upozori režanjem, a onda reaguje drskije. Kako je dugodlak, nezgodan je za boravak u kući, ali ako se useli u vaš dom, postaje član porodice, koji je uvijek na strani djeteta.

10. Leonberger

Ova nemačka pasmina liči na lava, a uzgajana je za rad. Nije divlji niti opasan, već poslušan pas idealan za porodicu. (Naj portal/Foto: Instagram)

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending