Pratite nas

Zanimljivosti

Vjerski praznici: ZAŠTO MUSLIMANI KOLJU KURBAN?

Published

on

Klanjanjem bajram-namaza započeo je Kurban-bajram, drugi najveći praznik u islamskom kalendaru nakon Ramazanskog bajrama.

Perzijsko porijeklo

Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik Bajram.

A da li znate šta znači?

Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik.

Riječ Šerif, koja je arapskog porijekla, na turskom znači čestit. Blagoslovljen znači riječ Mubarek na turskom, a riječ je inače arapskog porijekla.

Olsun na turskom znači ‘neka bude’.

To znači da čestitka: Bajram Šerif Mubarek Olsun zapravo znači:

“Neka ti je blagoslovljen čestit praznik.

Kada odgovorite “Allah razi olsun”, znači da ste rekli “neka Allah bude zadovoljan tobom”.

Kurban-bajram danas muslimani obilježavaju širom svijeta, a ono što je sastavni dio ovog praznika je klanje kurbana. Ovan/ovca (kurban) treba imati godinu dana i da je ušla/ušao u drugu.

Onaj koji kolje kurban, tim činom se približava Bogu. Kurban koji se kolje jeste žrtva koja se prinosi Gospodaru Allahu (Bogu), iz zahvalnosti za blagodati kojima je vjernike obasuo.

U terminološkom smislu kurban znači: “Zaklati devu, kravu, ovcu ili kozu na dane Bajrama, u određeno vrijeme, želeći se tim činom približiti Uzvišenom Allahu.”

Na osnovu vjerskih propisa, kurban je dužan klati svako ko je punoljetan, slobodan i pametan.

Klanjem kurbana se žrtvuje jedan od ni'meta (op.a. blagodati) koje je darovao Uzvišeni Allah. On daje, a Njemu žrtvu prinose. U tom su smislu i riječi Uzvišenog: “…jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi, a i onoga koji prosi; tako smo vam ih potčinili da biste zahvalni bili. Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša” (El-Hadždž, 36-37).

U kurban nije dozvoljeno klati stoku koja je jako bolesna i nije sama sposobna doći do mjesta klanja, ćoravu ili potpuno slijepu, hromu koja nije sposobna sama hodati, iščupanog roga, repa ili uha iz korijena, onu koja je mršava ili nema zuba.

Tri dijela

Kurban se kolje prvog dana nakon klanjanja bajram-namaza i može se klati sve do zalaska sunca trećeg dana Bajrama.

Kurbansko meso se dijeli kao sadaka. Žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne. (Naj portal)

Zanimljivosti

Peti Desant Festival od 1. do 3. augusta u Jajcu: Nastupaju „Bajaga i Instruktori“, Jala Brat i Buba Corelli…

Published

on

Peti Desant Festival od 1. do 3. augusta u Jajcu: Nastupaju „Bajaga i Instruktori“, Jala Brat i Buba Corelli…

U Jajcu će od 1. do 3. augusta biti održano peto izdanje Desant Festivala, koji i ove godine donosi bogat i zanimljiv program, prilagođen različitim muzičkim ukusima.

Čolini hitovi

Desant 2024. bit će otvoren u četvrtak, 01. augusta koncertom Jusuf Brkić Sevdah Tria na stageu pokraj Katakombi na Jajačkoj tvrđavi. Ulaz na ovaj događaj bit će moguć isključivo uz pozivnicu.

U petak, 2. augusta na Vodopad Stageu prvo će nastupiti Prava Stvar – Tribute to Zdravko Čolić, sa repertoarom najvećih Čolinih hitova. Nakon toga koncert će održati Bajaga i Instruktori, koji ove godine obilježavaju fantastičnih 40 godina djelovanja na muzičkoj sceni.

Zadnjeg dana Desanta, u subotu 3. augusta će na Vodopad Stageu nastupiti Jala Brat & Buba Corelli. Oni su nedavno objavili drugi dio albuma „Goat Season“, nakon čega su njihove nove pjesme sa milionskim pregledima zauzele top pozicije na YouTube trendingu.

Promotivna cijena

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 20 KM mogu se kupiti na www.kupikartu.ba. Zbog specifičnosti lokacije, broj ulaznica je ograničen i očekuje se da će biti rasprodane velikom brzinom. Nakon što se rasprodaju ulaznice po promotivnoj cijeni, cijena ulaznica će biti veća. Zato požurite po svoju na www.kupikartu.ba.

Ulaznice za koncerte ispod Vodopada će se od 15. jula moći kupiti i u Turističkom info centru u Jajcu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Desant Festival (@desant_festival)

Desant Festival se od 2020. godine održava u Jajcu sa namjerom da upotpuni ljetnu turističku ponudu Jajca. Ali i  bude dodatni motiv za posjetu Jajcu, gradu bogatog kulturno-historijskog naslijeđa i spektakularne prirode.

Desant 2024. odlična je prilika da se provede nezaboravan vikend u Jajcu, uživa u atraktivnim muzičkim događajima, ali i istraže brojne atrakcije Kraljevskog grada Jajca, u kojem je čak 30 atrakcija koje su na listi nacionalnih spomenika BiH.

Prirodna baština

Organizatori Desant Festivala su Inicijativa Odmori u BiH i JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca. Uz podršku Općine Jajce i općinskog načelnika Edina Hozana, Vlade Srednje-Bosanskog kantona, te ministarstava okoliša i turizma, te kulture i sporta FBiH.

Više informacija o Desant Festivalu može se pronaći na web stranici www.desant.ba

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending