Pratite nas

Zanimljivosti

Let Southwest Airlinesa izbjegao katastrofu nakon zastrašujućeg “Nizozemskog okreta”

Published

on

Let Southwest Airlinesa, Southwest Flight 746, letio je sa 175 putnika iz Phoenixa u Oakland 25. maja kada je doživio zastrašujući “Nizozemski okret”.

Ovaj neobičan manevar je kombinacija skretanja u kojoj rep klizi i avion se ljulja od vrha krila do vrha krila, imitirajući pokret nizozemskog klizača na ledu.

Kontrola nad avionom

Srećom, piloti su uspjeli vratiti kontrolu nad avionom i sigurno sletjeti u Oakland, prema američkoj Federalnoj upravi za zrakoplovstvo (FAA). Međutim, incident je podigao zabrinutost o mogućem oštećenju pomoćne jedinice za upravljanje napajanjem na Boeingu 737 Max Southwest Airlinesa.

Prema preliminarnom izvješću FAA-e, inspekcija nakon slijetanja aviona otkrila je oštećenje jedinice koja daje rezervnu snagu kormilu. FAA je naglasio da druge avio kompanije nisu prijavile slične probleme. Ova situacija je uznemirila putnike i stručnjake, s obzirom na nedavne probleme s Boeingom 737 Max.

FAA i Boeing, zajedno s Nacionalnim odborom za sigurnost zračnog saobraćaja, trenutno istražuju uzrok ovog incidenta kako bi se spriječile buduće neprijatnosti i potencijalne opasnosti. Važno je da putnici osjećaju sigurnost i povjerenje prilikom putovanja zrakoplovom, te da avio-kompanije poduzmu sve neophodne korake za održavanje sigurnosti i integriteta svih aviona.

Ovaj incident podsjeća nas na važnost redovnog održavanja i inspekcija aviona kako bi se osigurala sigurnost putnika i posade. Stručnjaci za sigurnost zračnog saobraćaja prate situaciju. Upozoravaju da je od ključne važnosti da se potencijalni problemi identificiraju i riješe prije nego što dođe do katastrofalnih posljedica.

Bez povrijeđenih

Srećom, ovog puta nije bilo izvještaja o povrijeđenima. Ali jasno je da je ovaj incident potrebno temeljito istražiti i poduzeti korake kako bi se ova vrsta okretanja i moguće ranjive komponente učinile sigurnijim za buduće letove.

Istovremeno, putnici se trebaju osjećati sigurno i sigurno prilikom putovanja avionom. A avio kompanije trebaju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale njihovu sigurnost.

Zanimljivosti

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa: Pogledajte psinu od šest metara

Published

on

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa

Otac i sin, Frank i Mike Pitten, koji ljetuju u gradiću Scituate, u SAD-u, su se vozili čamcem kada je ispod njih prošla velika bijela psina.

Obojica su ostali zapanjeni, a nevjerojatni trenutak uhvatili su na kameri. U intervjuu za NBC 10 Boston progovorili su o svom iskustvu.

– Pogledao sam Michaela i rekao mu: ‘Znaš, ovo je jedan od onih trenutaka koji se događaju samo jednom u životu – izjavio je Frank.

Dvojac je uz obalu tražio lešinu grbavog kita, koja je viđena u zaljevu Cape Cod.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Pitten (@mikepitten)

Budući da su uz obalu Massachusettsa nedavno viđeni morski psi, nadali su se da će ih pronaći uz lešinu, ali nisu očekivali da će doći licem u lice s tako velikim morskim psom jer su od obale bili udaljeni samo oko 9.5 kilometara.

U intervjuu su rekli da je njihov čamac nešto veći od osam metara, a velika bijela psina, koja je plivala pored njih, imala je oko šest metara.

– Obojica smo se složili da je to možda najbolja stvar koju smo ikada vidjeli – rekao je Frank.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending