Pratite nas

Zanimljivosti

Olimpijska ljepotica Jahorina poželjna turistička destinacija: Od 28. do 30. juna održat će se FeJS festival

Published

on

Olimpijska ljepotica Jahorina poželjna turistička destinacija: Od 28. do 30. juna održat će se FeJS festival

Olimpijska ljepotica Jahorina krajem juna bit će domaćin prvog izdanja FeJS festivala koji će trajati tri dana.

Tako će se od 28. do 30. juna kompletna Jahorina pretvoriti u festivalsku pozornicu. Lokacije festivala su hoteli „Lavina“, „Termag“, „Vučko“, restoran „Rajska Vrata“, sadržaji olimpijskog centra Jahorina, Ski centar Ravna planina.

Prelijepa priroda

– Ideja da se organizuje festival na Jahorini je nastala podjednako iz želje, ali i potrebe da Jahorinu predstavimo i kao ljetnu turističku destinaciju u jednom potpuno drugačijem izdanju u odnosu na zimsku sezonu. Ljetni potencijali Jahorine su veoma malo iskorišteni i zato radimo sve ovo kako bi situaciju pokrenuli ka boljem. Jahorina nisu samo hoteli, restorani, skijanje…

Jahorina prije svega nudi prelijepu prirodu, vrhunske pješačke staze koje smo uredili prošle godine, staze za vožnju mountain bike, čist planinski vazduh i upravo zbog toga jedan dio festivala je usmjeren na šetnju, odnosno hiking sa vodičima, takmičarski poligon na otvorenom za porodice, kako bi što više gostiju usmjerili na aktivan odmor u prirodi, što je možda naš i najveći potencijal.

Razvojna šansa

– Manifestacije kao što je FeJS, JUT, Termag MTB maraton, Termag OCR triatlon su upravo događaji koje organizujemo kako bi dodatno razvili ljetnu sezonu na Jahorini, jer svi oni propagiraju boravak u prirodi, jačanje porodice i promociju zdravog načina života, što je naša velika razvojna šansa – kaže Nemanja Vučetić, jedan od organizatora FeJS festivala.

Jedan od ciljeva je i da FeJS festival postane tradicionalna manifestacija, koja će rasti iz godine u godinu.

– Primarni ciljevi festivala jesu održivost, inkluzija i privlačenje što većeg broja gostiju na Jahorinu tokom cijele godine. Održivost se ogleda u tome da pokušamo napraviti da sezona traje tokom cijele godine, što bi značajno olakšalo poslovanje svih subjekata na planini.

U sam festival smo uključili prvenstveno domaće dobavljače. Od vinara iz Hercegovine, craft pivara iz cijele BiH, domaće proizvođače hrane, Hercegovačku kuću, male proizvođače. Tako da ćemo na taj način promovisati domaće proizvode i širokim obuhvatom vršimo inkluziju. I na kraju povećanje broja gostiju tokom ljeta je težnja svih nas. Tokom tri dana festivala imaćemo preko 40 učesnika. Oni će direktno moći da predstave svoje proizvode jednoj širokoj masi posjetilaca FeJS-a.

Nemanja Vučetić

Nemanja Vučetić

Organizacija festivala

– Već sam naveo: vinari, proizvođači rakija, craft pivari, proizvođači hrane, svi oni zajedno čine i ponudu festivala i predstavljaju svoje proizvode – nastavlja Vučetić.

Za organizaciju ovog jedinstvenog događaja zaslužno je Udruženje hotelijera Jahorina (UHJ).

– Moram istaći da je značaj FeJS-a prepoznalo i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, USAID, TOGIS i svojom podrškom svako od njih daje doprinos organizaciji festivala – kaže na kraju Nemanja.

Zanimljivosti

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa: Pogledajte psinu od šest metara

Published

on

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa

Otac i sin, Frank i Mike Pitten, koji ljetuju u gradiću Scituate, u SAD-u, su se vozili čamcem kada je ispod njih prošla velika bijela psina.

Obojica su ostali zapanjeni, a nevjerojatni trenutak uhvatili su na kameri. U intervjuu za NBC 10 Boston progovorili su o svom iskustvu.

– Pogledao sam Michaela i rekao mu: ‘Znaš, ovo je jedan od onih trenutaka koji se događaju samo jednom u životu – izjavio je Frank.

Dvojac je uz obalu tražio lešinu grbavog kita, koja je viđena u zaljevu Cape Cod.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Pitten (@mikepitten)

Budući da su uz obalu Massachusettsa nedavno viđeni morski psi, nadali su se da će ih pronaći uz lešinu, ali nisu očekivali da će doći licem u lice s tako velikim morskim psom jer su od obale bili udaljeni samo oko 9.5 kilometara.

U intervjuu su rekli da je njihov čamac nešto veći od osam metara, a velika bijela psina, koja je plivala pored njih, imala je oko šest metara.

– Obojica smo se složili da je to možda najbolja stvar koju smo ikada vidjeli – rekao je Frank.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending