Pratite nas

Poznati

Umro je Dobrivoje Topalović: CRNO VINO, PROGOVORI SLIKO, DALIBORKO, DIVNA ESMO, EJ, DA MI JE…

Published

on

Nikada nije bio pjevač broj jedan, ali jeste bio i ostat će zapamćem kao ČOVJEK BROJ jedan na eks jugoslovenskoj i srbijanskoj estradi. Tih, plemenit, dobronamjeran, uvijek raspoložen za šalu… Takav je bio Dobrivoje Topalović, koji je danas umro u Čačku, nakon što je bolovao više mjeseci od karcinoma.

Zadnjih goina, daleko od očiju javnosti živio je u svojoj rodnoj Preljini, desetak godina uživao u penzionerskim danima. Posljednju godinu dana je bolovao od zloćudne bolesti.

Svoju karjeru je započeo u Sarajevu. Nastupio je na festivalu “Ilidža 70”. Pjevao je pjesmu LJubice I Spase Berak “Nevjerna moja ljubavi” i osvojio prvu nagradu publike

Nakon ove odskočne daske, bilo je uspona i padova, ali “ilidžanski festival” nikada Topalko, kako smo ga od milja zvali, nije zapostavljao. Bio je miljenik legendarnog bosanskog kompozitora Joze Penave, koji mu je pisao posebne pjesme; između ostalih “Divna Esmo, divni stvore” ili “Daj, daj Daiborko”.

Duga je niska Topalovićevih nezaboravnih pjesama. Spomenut ćemo samo neke: “Crno vino, crne oči”, “Ej, da mi je”, “Na mramornoj steni”, “Progovori sliko”, “Kad bih mogo, i umro bih za te”, te duet pjesmu sa svojim kumom Miroslavom Ilićem “Otvor prozor curie malena”

Topalo je volio pjesmu, ljude, društvo, kafanu, cigarete i rakiju. Nikada ni sa kim nije došao u sukob. Ostat će upamćen kao jedna dobra plemenita pjevačka duša, koja je znala našaliti se na svoj račun.
Jednom prilikom doktor mu je, nakon pregleda, vrlo ozbiljno savjetovao da prestane pušiti. Čak ga je ucijenio; ili pjesma, ili duhan.

Kasnije se kolegama žalio riječima: “Moraću da prestanem da pjevam!

Kolege u šoku pitaju zašto, a on im objasni da mu je doktor postavio uslov! Naravno, tada nastaje smijeh u društvu… (E.Milić)

Poznati

Albino: TEODORA JE SJAJNA, S NJOM STVARI IDU BRZO

Published

on

Teodora, Mahrina i Albino

Mladi i poznati bosanski muzičar Albino je pružio podršku svojoj kolegici Teodori Džehverović na promociji njenog novog albuma.

Albino je imao ve riječi hvale za svoju kolegicu:

– Veoma sam zadovoljan albumom. Sve pjesme odlično zvuče kao cjelina i sviđa mi se njihov redosljed, kako teku jedna za drugom.

Po Albinovim riječima, Teodora je sjajna za saradnju, pa je on snimio još jedan duet sa njom, koji je ona i uvrstila na svoj novi album „Žena bez adrese“. U pitanju je numera pod nazivom „Beograde“.

Uporedio je i rad sa Teodorinom kolegicom Teya Dorom, koja je također bila na promociji Teodorinog novog albuma.

– Njih dvije su potpuno različite ličnosti, pa zahtijevaju drugačiji pristup. Teya Dora je također autor, pa proces stvaranja muzike duže traje, a s Teodorom stvari idu brže – istakao je umjetnik.

Tekst i foto: Slavica Danilović (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending