Pratite nas

Izdvojeno

Sarajevo dobija mjesto gdje će se okupljati estrada: ŠUKI I MERIMA ZAŠEĆERILI ŽIVOT ‘NOTOM’

Published

on

Šuki Planjanin

Sarajevo dobija mjesto gdje će se okupljati estrada: ŠUKI I MERIMA ZAŠEĆERILI ŽIVOT ‘NOTOM’

Mnoge Sarajlije još uvijek dobro sjećaju nekada popularnog objekta „Estrada“, koji se nalazio uz samu obalu Miljacke.

U „Estradi“ su se 70-tih i 80-tih godina okupljala najveća imena estradnog života BiH, ali i regiona. „Estrada“ već odavno ne postoji, ali još uvijek stoji ruina koja podsjeća na neka ljepša i sretnija vremena.

Elita bh. scene

Jedan takav objekat, mjesto okupljanja muzičara, pjevača već dugo nedostaje u Sarajevu. To će se uskoro promjeniti. Naime, u ulici Hamdije Kreševljakovića 17, u blizini Skenderije, poznati sarajevski kantautor, muzičar, pjevač, Šuki Planjanin otvara kafe bar „Nota“.

Imali smo priliku da zavirimo u „Notu“ prije samog otvaranja. A kada smo ušli imali smo osjećaj da smo se vratili upravo u sedamdesete, osamdesete i devedeste godine. Na zidovima „Note“ mogu se vidjeti slike Dine Merlina, Zdravka Čolića, Kemala Montena, Indexa, Davorina Popovića, Ambasadora, Crvene Jabuke, Mirzinog jata, grupe Cod… I mnogih, mnogih drugih pjevača i muzičara koji su svojevremeno bili elita sarajevske, bh, ali i jugoslovenske muzičke scene.

 

 

Na zidovima vise i gramofonske ploče, a neke se nalaze i po stolovima. Naime, u „Noti“ ste ušli u neki muzički vremeplov, koji vas vodi kroz epohe muzičkog stvaralaštva. Tu možete vidjeti fotografije, gramofonske ploče koje su danas zlata vrijedne, i koje se nigdje više ne mogu naći i vidjeti. A, to vam „Nota“ upravo pruža.

Zvanično otvaranje

– Bato, prije svega želim da ti se zahvalim što si izdvojio vrijeme i došao u posjetu prije samog zvaničnog otvaranja. Zvanično otvaranje „Note“ će se desiti 15. aprila.  Očekujem dolazak mnogo poznatih ličnosti, jer jedan ovakav objekat je nedostajao Sarajevu. Ovo je na neki način nostalgično mjesto, gdje će se starije Sarajlije podsjetiti na velika dešavanja u Sarajevu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caffe Bar Nota (@notacaffebar)

A nove generacije upoznati sa estradnom kulturom grada, s muzičarima i pjevačima koji su preteča svega onog što se danas zove estradom. Planiramo žive nastupe, pa će petak, subota i nedjelja biti rezervisani za večeri džeza, šansona, nekadašnjih poznatih šlagera. Potom večeri Kemala Montena, Indexa… – rekao nam je Planjanin.

Veliku pomoć u smislu ideja, osmišljavanjem tematskih večeri u „Noti“,  Šukiju Planjaninu pomaže poznati sarajevski estradni vuk, nekada prvi vlasnik privatne radiodstanice u Jugoslaviji „Radija M“ Mirsad Ibrić.

– Zaista mi je drago što sam tu sa i uz Šukija. Izuzetna mi je čast što sam dio ove jedne prave lijepe sarajevske priče. Inače veliko mi je zadovoljstvo raditi i sarađivati sa ljudima koji pomjeraju granice. Ovaj put to su Merima i Šuki Planjanin. Oni su jednostavno zašećerili svoj život s ovim objektom. S njim će mnoge ljude iznenaditi, a mnogi od njih će, siguran sam u to, pronaći sebe u svemu ovome.

Mnogi će naći svoj kutak

U „Noti“ će biti jedna revija lijepih i zanimljivih događaja od evergrin večeri, tematskih večeri od recimo Fadila Toskića, pa večeri džeza sa Sinanom Alimanovićem. Pa će nam domaćin jednu večer pjevati pjesme Kemala Montena sa kojim se družio punih 26 godina… Bit će to mjesto gdje će ljudi dolaziti da slušaju muziku baš onu koju lično vole – rekao nam je Ibrić.

Naš Bato Šišić je imao čast da prvi "pokuca na vrata" Note

Naš Bato Šišić je imao čast da prvi “pokuca na vrata” Note

Nama ostaje samo da pozovemo sve one koji žele da budu dio ove priče, da u Sarajevu nađu svoj kutak, svoj smiraj, gdje će se  osjećati baš kao kod kuće. Kako nam je Šuki rekao, tu će svima onima koji to požele, na raspolaganju biti i jedna gitara, da zasviraju i za dušu nešto otpjevaju.

Bato Šišić (Naj portal)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

 

Izdvojeno

Tarik Filipović pokazao kako su ga ispratili rudari u Brezi nakon snimanja “Kotline”

Published

on

Tarik Filipović tokom snimanja

Tarik Filipović dio je druge sezone serije “Kotlina” bh. reditelja Danisa Tanovića. Dok je snimanje i dalje u toku glumac je pokazao kako su ga ispratili rudari nakon što je snimio svoj posljednji kadar.

Divim vam se

Radnja druge sezone “Kotline”, koja sadrži osam epizoda, smještena je u Sarajevu i Zenici. Neke scene snimane su u rudniku mrkog uglja Breza.

Tarik je upravo podijelio kako mu je bilo raditi u ovakvom okruženju, ali i objavio kako su ga ispratili rudari po završetku snimanja.

“‘Kotlina 2’, druga sezona se još snima, a ja snimih svoj zadnji kadar u ovoj sjajnoj i uzbudljivoj seriji. Rudnik mrkog uglja Breza, izvana i iznutra bio je prirodna i uzbudljiva scenografija mojih snimajućih dana… Nezaboravno iskustvo… Naoko negostoljubivo, a toliko topline i osmijeha rudara koji su te dane bili i glumci. Toliko divnih, toplih i emotivnih priča… hvala momci… divim Vam se. Sretno i dalje – napisao je Filipović.

U videu je objavio nekoliko detalja sa seta gdje se vidi zajedno s kolegama, kao i rudarima koji su bili dio glumačke ekipe serije.

Divne kolege

“Sretno do kraja i hvala cijeloj briljantnoj ekipi serije na čelu sa Danisom i Erolom. Hvala mojim divnim kolegama Faketi, Leoni, Aniti, Feđi, Nusmiru, Goranu… Vidimo se na posljednjoj klapi. Onda ‘jedvačekanje’ premijernog prikazivanja – napisao je uz video.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarik Filipović (@tarikfilipovic)

Također, snimak koji je podijelio na svom Instagram storyju prikazuje rudare koji mu skandiraju “Tarik majstore”. A dobio je aplauze i od kolega.

Nova sezona serije dijelom se seli do drugog najvećeg grada iste geografske kotline – Zenice, istražujući ponovno jedan nejasan slučaj ubistva ili samoubistva. Rudimentarni liberalni kapitalizam, zagađenje, globalno otopljenje sa jedne strane te energetska kriza i planovi za prelazak na čiste izvore energije reflektuju se i na našu svakodnevicu. Sezona postavlja pitanja morala, kolektivnog i individualnog, društvene svijesti, budućnosti i pripadanja.

Prva sezona

Glumcima iz prve sezone: Feđi Štukanu, Borisu Leru, Idi Keškić, Mariju Knezoviću, Amaru Čustoviću, Vedranu Tuceu, Semiru Kriviću i Vanesi Glođo se u drugoj sezoni pridružuju: Snežana Vidović, Anita Kajasa, Tarik Filipović, Alen Muratović, Helena Vuković, Faruk Hajdarević, Katarina Kaća Dorić, Faketa Salihbegović Avdagić, Lamija Salihović, Edin Avdagić te hrvatski glumci Goran Navojec i Leona Paraminski.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending