Pratite nas

Info

Stimulacija na hercegovački način: VEĆI POTICAJ PO TELETU I KRMETU, NEGO PO DJETETU!

Published

on

Statistika kaže da se posljednjih godina u BiH bilježi pad nataliteta, ali protiv “bijele kuge” malo koji nivo vlasti nešto poduzima.Nekih pokušaja za stimulaciju rađanja ima u Republici Srpskoj, dok je u Federaciji BiH sve to prepuštano kantonima.

Devet kantona je donijelo kantonalne zakone o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata i zaštite porodice sa djecom. Od ovih devet kantona, u osam se zakonom propisuje pravo porodilje na naknadu. U Posavskom kantonu ovaj zakon ne uključuje porodiljske naknade te se naknade za nezaposlene porodilje određuju godišnjim odlukama, dok zaposlene majke nemaju pravo na porodiljske naknade. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije donešen Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata i zaštite porodica s djecom i porodiljske naknade se regulišu odlukama kantonalne vlade.

Prema najnovijoj odluci Vlade HNK-a, kako je objavila Hercegovina info, dječji dodatak iznosi 25 maraka, a mogu ga dobiti samo one porodice koje po članu imaju primanja manja od 133 marke. U praksi to znači da ako četveročlana porodica preko računa ima 600 maraka, nema pravo na dječji doplatak.

Poređenja radi, porodica koja ima tri rasplodne krmače može dobiti 150 maraka, ili ako tovi junad 90 maraka po junici. Iz ovoga proizilazi da je u zapadnoj Hercegovini trenutno isplativije se baviti tovom junadi ili krmača, nego rađati djecu.

Za program poticaja poljoprivrede, Vlada HNK-a je izdvojila ukupno dva miliona maraka. S ciljem povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i ublažavanja posljedica izazvanih pojavom koronavirusa, uzgajivači mogu dobiti finansijsku injekciju do 90 maraka po rasplodnoj junici, ukoliko u vlastitom uzgoju ima minimalno dvije junice starosti od 14 do 26 mjeseci.

Nadalje, ukoliko u vlastitom uzgoju posjeduje minimalno deset krava, može očekivati novčanu potporu do 90 maraka po kravi. Do 12 maraka možete očekivati za tovnu svinju, a čak do 45 maraka po rasplodnoj krmači, ukoliko u vlastitom uzgoju imate minimalno tri rasplodne krmače starije od jedne godine.

Ukoliko uzgajivači imaju probleme u poslovanju, prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, i tu će Vlada HNK uskočiti. Do 9 maraka osigurali su po neprodanom janjetu/jaretu, do 100 maraka po neprodanom teletu, do 11 maraka po neprodanom prasetu. Jedna osoba može dobiti maksimalni iznos do 10.000 maraka.

Upravo u ovoj županiji, koja je izdvojila značajna sredstva za poljoprivredu, majke su godinama među najzapostavljenijom kategorijom.

Sve u svemu, u Hercegovini je poticaj po junetu nego po djetetu. (Naj portal/Foto: Hercegovina info)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending