Pratite nas

Info

Šokantno: HRVATSKA JE PUNA MIGRANTSKIH LEŠEVA, ALI SE NE ZNA GDJE IH VLASTI UKOPAVAJU

Published

on

Dok javnost stidljivo i “na kašičice” dobija informacije o torturama hrvatske policije nad migrantima, koji kroz ovu zemlju prolaze u tranzitu, baš kao I kroz BiH, Srbiju, Crnu Goru, Grčku, Albaniju…a istovremeno tamošnje vlasti to negiraju, migrant koji su uspjeli nekako preći do Italije, Holandije, Francuske ili neke druge zemlje u EU, šalju dramatična upozorenja svojim zemljacima koji su trenutno negdje u ostatku Balkana.

Više nisu batine, premlaćivanje i otuđivanje imovine glavna tema. U pitanju su misteriozni nestanci migranata, njihove smrti, pa čak i smaknuća utapanjem u rijeke.

Prema kazivanju migranta po imenu Kerim (Maroko), koji je petnaestak dana pješice putovao od Kladuše do Slovenije, a u stalnom je kontaktu sa našom redakcijom,. On i njegova ekipa uspjeli su u petom pokušaju prepješačiti hrvatske šume i planine, stići do Slovenije, a odatle do Francuske.

U putu je njihova ekipa prepolovljena. Od ukupno 11 migranata, pet ih je stiglo u Sloveniju, te nastavilo put dalje prema Italiji, Španiji, Holandiji, Francuskoj…

– Za dvojicu kolega znam da su se utopili. Kada smo upali u policijsku raciju, razbježali smo se. Nekoliko kolega je potrčalo preko rijeke, nisu uspjeli preplivati… Kako nam je orjentir bila Rijeka (kojoj on ne zna ime), putujući pored obale, vidjeli smo tijelo kolege kako pluta.

Da rijeke izbacuju mrtve migrante, potvrdio je jedan policajac, našem saradniku iz Zagreba. Pokazao mu je sliku utopljenog migranta. Na pitanje, gdje ih ukopavaju, policajac nije imao odgovor, ali je kazao da je to svakodnevna pojava u Hrvatskoj, te da on samo radi svoj posao.

I migranti po Sarajevu, BIhaću, Kladuši… sve glasnije pričaju kako je u Hrvatskoj vrliki broj utopljenih njihovih kolega. Na tako surov način stradaju prilikom bježanja od policije ili u pokušaju da preplivaju rijeke.

O ovoj pojavi je progovorio i DW. Oni su objavili da se u julu na karlovačkom području udavilo šestoro izbjeglica. Pokušavali su da prođu kroz Hrvatsku preko Rijeka.

Sasvim je izvjesno da će priče o utopljenim migrantima, za čije posmrtne ostatke se nišra ne zna, u narednom periodu biti priče. Pitanje je gdje se ti nesretni ljudi ukopavaju i da li se uopće vodi evidnecija o tome.

Hrvatska, ali i evropska javnost o ovoj pojavi je za sada vrlo malo upoznata. Uglavnopm se priča o policijskom nasilju.Migranti, Foto: Uprava carina
Nevladine organizacije koje u Hrvatskoj pomažu izbjeglicama bilježe porast specifičnih oblika nasilja, ali sve teže uspijevaju da plasiraju u javnost svoja saznanja.
Jedan od načina postizanja tog cilja, uz stalni rad na terenu, jesu krivične prijave koje CMS podnosi zbog pomenutog nasilja. Najnovija je podnesena prije nekoliko dana, a bavi se slučajem premlaćivanja 16 izbeglica od strane osam neimenovanih uniformisanih osoba.

O tome u prijavi svjedoči pet žrtava pod imenom i prezimenom, pri čemu su jednoj od njih u tom zlodjelu slomljene obje ruke i noga. Prethodna slična prijava datira iz juna. Prema njoj, tada je policijsko iživljavanje pretrpjela grupa od 33 osobe.

Svima su im glave označene trajnim narandžastim sprejom, tj. nacrtani su im krstovi preko tjemena da bi dugo ostali prepoznatljivi.

Premlaćenim žrtvama iz navedene grupe sa 16 izbjeglica, prema iskazu u prijavi, mučitelji su u rane utrljavali kečap, majonez i šećer.

Ovim slučajevima s prijavom treba dodati i jedan izvještaj s kraja maja, o nastavku sistematskog mučenja dece-izbjeglica. Aktivisti mreže Border vajolens monitoring, s kojom CMS sarađuje, od 2017. godine su registrovali 209 djece u izbjeglištvu koje je hrvatska policija oštetila.

Sve su prilike da je hrvatska policija pribjegla novim metodama, jer protjerivanje migranata u BiH postalo je previše kompromitirajuće po ovu članicu EU. (Naj portal)

USKORO:

KAKO SE MIGRANTI PLANIRAJU OSVETITI HRVATSKOJ? ZAŠTO HVALE BOSNU, SRBIJU, ALBANIJU, SLOVENIJU, A MRZE HRVATE?

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending