Pratite nas

Dijaspora

Šejla Zonić u Frankfurtu izazvala euforiju: POKAZALA ZAŠTO JE NAJBOLJA

Published

on

Bliski rođaci Šejla i Alen
Bliski rođaci Šejla i Alen

Šejla Zonić u Frankfurtu izazvala euforiju: POKAZALA ZAŠTO JE NAJBOLJA

Aktuelna pobjednica Zvezda Granda za 2024. godinu Šejla Zonić odmah nakon finala imala je dva fantastična koncerta u Njemačkoj.

Alen Grgić, Naza Durić i Jusfuf Juka Skenderović

Alen Grgić, Naza Durić i Jusfuf Juka Skenderović

Intoniranje himne

Prvi se desio u Minhenu, a drugi u Frankfurtu. Šejlin domaćin u Frankfurtu bilo je Njemačko – Bosansko-hercegovačko kulturno udruženje „Sevdah“ iz Frankfurta. Više stotina posjetilaca došlo je na ovo fantastično druženje, koje je osim Šejline pjesme bilo protkano narodnim igrama iz BiH, ali i regiona.

Šejla sa horskom sekcijom Sevdaha

Šejla sa horskom sekcijom Sevdaha

Igre su prezentirali članovi foklornih sekcija „Sevdaha“,a posebno je bio zanimljiv nastup horske sekcije „Sevdaha“.

Program je započeo intoniranjem hinmni BiH i Njemačke, koje je na harmonici odsvirao vrsni maestro, harmonikaš Elvedin Elo Muhić.

Njemačko- bh. udruženje „Sevdah“ iz Frankfurta postoji od 2011. godine, a tokom proteklih 13 godina okitilili su se mnogobrojnim kulturno-umjetničkim organizacijama. Tako su svih tih proteklih godina bili jedno od najperspektivinijih i najproduktivnijih bh. udruženja u Njemačkoj.

Šankisti Sevdaha

Šankisti Sevdaha

Iza njih je i dosta odrađenih humanitarnih akcija, na čelu ovog udruženja trenutno su tri predsjednika. To su Alen Grgić predsjednik za kulturu, Jusuf Juka Skenderović predsjednik za javnost, te Naza Durić predsjednica omladine.

Horske sekcije

„Sevdah“ iz Frankfurta trenutno ima 480 aktivnih članova, 180 djece u folklornim sekcijama, kao 40 odraslih osoba (seniora) u horskoj sekciji.

Dolazak Šejle Zonić u prostorije dvorane gdje se održavao koncert izazvao je pravu euforiju kod publike. Mnogi su htjeli da je dodirnu, da se rukuju, slikaju sa njom, da malo porazgovaraju.

Uvijek nasmijane žene Sevdaha

Uvijek nasmijane žene Sevdaha

A ova velika estradna umjetnica iz BiH, kao i velika regionalna zvijezda imala je vremena za sve njih, a sve vrijeme nije skidala osmijeh sa lica. Predsjednik „Sevdaha“ Alen Gragić inače je i u bliskom srodstvu sa Šejlom, dolaze iz istog grada Sanskog Mosta, nose isto prezime, naime Šejlino djevojačko prezime je Grgić.

Suprug je uvijek tu

Suprug je uvijek tu

Pjevala je Šejla tu večer sve, od Nirvane do Silvane, od sevdaha do pop rocka do folka. Tako je još jednom potvrdila činjenicu zašto je najbolja i zašto nosi status najškolovanije estradne umjetnice BiH.

Žene sevdaha

U Šejlinom glasu između ostalih uživale su Edita, Denita i Sabina. A iako su bile za štandom na kojem su se prodavali domaći kolači i, žene Sevdaha uživali su u Šejlinoj pjesmi, kao i vrijedni momci iz „Sevdaha“ koji su bili za šankom.

Edita, Sabina i Denita

Edita, Sabina i Denita

U Šejlinoj pratnji bio je i njen suprug, a njih dvoje nakon koncerta u Frankfurtu planiraju ostati par dana u ovoj njemačkoj metropoli. A onda nazad za BiH i novim obavezama, koncertnim aktivnostima, snimanjima.

Bato Šišić (Naj portal)

 

 

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending