Pratite nas

Dijaspora

Profesor Dr. med. Vahudin Žugor uvodi inovacije: Umjetna inteligencija i robotska urologija

Published

on

Upravnik Klinike Bamber Martin Wilde i prof.dr. med. Vahudin Zugor
Upravnik Klinike Bamber Martin Wilde i prof.dr. med. Vahudin Žugor

Pionir robotske tehnologije u Njemačkoj profesor dr. med. Vahudin Žugor je organizovao „Da Vinci dane“ uz učešće vodećih evropskih operatera i urologa.

Ugledni Banjalučanin

Ovo je ujedno bila i proslava u čast našeg uglednog Banjalučanina, koji je proslavio 15 godina bavljenja medicinskom robotikom i 5.000 obavljenih robotskih operacija.

O profesoru Vahudinu Žugoru je već mnogo napisano i objavljeno, ali se njegova priča o pionirskim radovima i uspjesima u urologiji ne prekida i stalno se širi. Nakon klinike u Gronau u kojoj je nas Vahudin naučio robotsku hirurgiju, etablirao je naš proslavljeni urolog i robotiku u Kölnu, a od 01.10.2018 kormilari i klinikom u Bambergu kao direktor ove znamenite ustanove.

Prof. Vahudin Žugor, Nina Mally i Melanie Singer, uprava bolnice

Prof. Vahudin Zugor, Nina Mally i Melanie Singer, uprava bolnice

Ovdje su u pogonu već dva robotska sistema „Da Vinci“, a doktor Žugor je najzaslužniji za robotski uspon u ovoj klinici. Vahudin je kao direktor ove renomirane ustanove od 01.10.2024 uspio da ovu kliniku pored svih poteškoća uvrsti u sami vrh bavarske i njemačke robotike. Robotske operacije bubrega i prostate su svakodnevnica u ovoj bolničkoj ustanovi. Do sada je operisao samo u Bambergu preko 1400 pacijenata iz svekolikih evropskih država. Osim toga je publicirao i mnogobrojne naučne radove i održao čitavu paletu robotskih predavanja u različitim gradovima u Njemačkoj.

Naš proslavljeni urolog se priprema za uvođenje umjetne intiligencije na urološkoj klinici u Bambergu. U kooperaciji sa katedrom za umjetnu intelegenciju u Bambergu urolog Žugor pokušava uvesti različite algoritme za bolje prepoznavanje i liječenje različitih uroloških bolesti.

Za naš portal, profesor dr. med. Vahudin Žugor je rekao:

Ohrabrujući rezultati

– Moj cilj je u narednom periodu uvesti umjetnu inteligenciju kao sastavni dio našeg kliničkog djelovanja. U dijagnostici različitih karcinoma su mnoge studije pokazale ohrabrujuće rezultate. Uz pomoć fuzije različitih radioloških slika moguće je na trodimenzionalnoj slici anatomski egzaktno prepoznati karcinome prostate i bubrega. Time bi se mogli postići još bolji funkcionalni i onkološki rezultati.

– Naravno ovi rezultati se moraju potvrditi i u praktičnoj djelatnosti. Medicinske primjene umjetne inteligencije otvaraju i različita pitanja poput sigurnosti i pouzdanosti unesenih podataka. Osim toga nephodno je reguliranje odgovornosti za štete, neovlaštene upotrebe ličnih podataka, narušavanje privatnosti i pravedna distribucija dobrobiti koje donosi upotreba vještačke inteligencije.

Sve ovo rekao nam je ugledni urolog Vahudin Žugor kada govori o nedostacima i problemima koji su vezani uz ovu modernu tehnologiju.

– Jedna od bitnih inovativnih tema je „single port surgery“ (robot sa jednim ubodom), koji još nije etabliran u Njemačkoj. Ovaj sistem je dobio dozvolu od nadležnih organa za operacije na urološkim organima. Vjerovatno će se uskoro etablirati i u Njemačkoj – rekao nam dr Žugor.

Velemajstor urologije

Vahudin Žugor je obavio trening u Frankfurt am Main. Cilj mu je da uskoro obavi dodatne formalne i administrativne procedure za njegovo etabliranje na klinici u Bambergu.

Prof.dr. med. Vahudin Žugor i novinar DW Mehmed Smajić

Prof.dr. med. Vahudin Žugor i novinar DW Mehmed Smajić

Osim toga je bitno spomenuti da će Vahudin uvesti i trodimenzionalnu konstrukciju krvnih sudova bubrega putem višeslojne computer-tomografije. Ona će olakšati pripremu, obavljanje i obuku robotskih operacija bubrega, a pogotovo parcijalne nefrektomije.

Priča o uspješnom Bosancu, dr Vahudinu Žugoru ide dalje i sigurni smo da će inovacije i publikacije u robotskoj urologiji i u budućnost biti vezane uz ime našeg proslavljenog Banjalučanina, pionira i velemajstora minimalno invazivne urologije.

Bato Šišić (Naj portal)

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending