Pratite nas

Dijaspora

Šejla u Frankfurtu dočekana kao kraljica: VEČERAS ĆE ZASIJATI PUNIM SJAJEM

Published

on

Pobjednica ‘Zvezda Granda’ za 2024. godinu Šejla Zonić prije koncerta u Frankfurtu, bila je na ručku u restoranu “Adria” u Frankfurtu.

A Šejlin domaćin je bio i doktor Vanja Matić, potom istaknuti sportski radnik Rasim Grabovica, te nadaleko poznati frankfurtski Tit0, Budi Sejdić.

Njega i Šejlu veže zavičaj. Naime, oboje su iz Sanskog Mosta.

Tito je ugostio Šejlu, njenog supruga i muzičare. Atmosfera u bašti restorana bila je muzičko sportska, jer se gledala utakmica Španija- Hrvatska.

Noć prije Šejla je gostovala u Minhenu. A prostorije kluba bile su premale da prime sve one koji su željeli da budu dio njenog koncerta. Ista očekivanja su i u Frankfurtu.

Nakon ručka Šejla je otišla u hotel da se odmori i da večeras zasije u punom sjaju u Frankfurtu. A sve u organizaciji Njemačko-bosankog kulturno umjetničkog društva “Sevdah”.

Prije nego što je napustila restoran “Adria” Šejla se slikala sa svima onima koji su to željeli, a jedan od njih bio je i poznati bh. biznismen u Njemačkoj Ervin Kandić.

Bato Šišić (Naj portal)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

 

Dijaspora

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Published

on

Interkulturalni fudbalski festival u Wiesbadenu: MOLITVA IMAMA I SVEŠTENIKA

Vijest koja zavrijeđuje posebnu pažnju svakako je organiziranje interkulturalnog fudbalskog festivala u Wiesbadenu pod naslovom „Tore der Toleranz“ –„Golovi tolerancije“.

Različite vjerske zajednice iz Wiesbadena organizovale su interkulturalni fudbalski festival na terenu „SG Germania“.
IZBNj-džemat Wiesbaden je u koordinaciji sa marokanskim džematom Badr Moshe, Martin-Luther crkvom uz podršku grada Wiesbadena i sponzora.

A pod pokroviteljstvom ministrice za integraciju pokrajine Hessen, Heike Hofmann organizirao spomenuti fudbalski festival.

Koncept „Tore der Toleranz” (Golovi tolerancije) obično podrazumijeva organizaciju događaja koji se fokusiraju na promicanje mira, međusobnog razumijevanja i dijaloga. Često kroz sportske aktivnosti ili kulturne manifestacije.

Ideja je stvaranje zajedničkog prostora gdje se ljudi mogu okupiti, komunicirati i sudjelovati u aktivnostima koje jačaju povezanost i solidarnost među različitim zajednicama.

To je i istaknuto u obraćanju gradonačelnika grada Wiesbadena koji je lično prisustvovao ovom događaju.

Prije početka fudbalske utakmice u kojima su igrači bili međusobno izmješani, imam džemata Wiesbaden, Fahrudin ef. Džinić i predstavnik Protestanske crkve Andreas Günther pročitali su zajedničku molitvu na njemačkom jeziku.

Nakon utakmice fudbalski festival su nastavila djeca, a stariji su se mogli okrijepiti hladnim pićima, kafom, kolačima, ali i počastiti bosanskim ćevapima.

Džemat Wiesbaden je još jednom pokazao svoju opredjeljenost da sa različitim vjerskim zajednicama, te drugim društvenim akterima gradi društvo zajedništva, medusobnog razumijevanja i tolerancije.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending