Pratite nas

Zanimljivosti

Sa tuzlanskim mačkama nema šale: POGLEDAJTE KAKO SU ZABRANILE ULAZAK ZMIJI U UKC

Published

on

Jedan Tuzlak je zakasnio na glavni obračun između zmije i mačke, koji se odigravao na stepenicama koje vode prema UKC-u. On je snimio sami kraj, kada je uzmija bila več na izmaku snaga, a mačke se igrale sa njom. Zanimljivo, nigdje tragova krvi. Očito da su je mlatile šapama, onako kako to one znaju.

Uglavnom, ove tuzlanske mačke sa ulice, čini se, učinile su dobro djelo. Zmiju su presrele u neposrednoj blizini UKC-a! Ko zna kuda se ona zaputila. Ne smijemo ni da mislimo da je krenula u ovu ustanovu…
Inače, mačka je poznata kao „zmijolovac“. Stari su govorili „Kuća koja ima mačku, niti miševi kolo vod e, niti guja dolazi“.

Naučno je utvrđeno da mačke imaju duplo veću šansu da prežive ujed otrovnice nego psi.

Tuzlanska mačka i zmija

Posted by NajPortal.ba on Srijeda, 15. July 2020.

Zanimljivosti

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

Published

on

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu sinoć je održan koncert “Sve behara i sve cvjeta: Zaim Imamović za vječnost”.

Večer sevdaha je upriličeno povodom 30 godina od smrti Zaima Imamovića, bh. interpretatora sevdalinke.

Sarajevska publika uživala je u višesatnom koncertu, a otpjevatne su najljepše pjesme iz repertoara i autorskog pera Zaima Imamovića.

Na koncertu su nastupili Halid Bešlić, Hanka Paldum, Al ‘Dino, Zekija Suman, Alma Subašić, Zanin Berbić, Safet Bučo, Mensura Bajraktarević, Memnun Muzaferija, Hamza Šantić, Namir Mašić i Pavao Anić.

Program su vodili Erda Redžepagić i Enver Šadinlija, a na ovom muzičkom događaju učestvovao je i glumac Armin Omerović.

Ime Zaima Imamovića, kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora, ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda. Većinu svoga života proveo je u tumačenju i interpretiranju sevdalinke.

Svečanim koncertom Fondacija Sevdah obilježavaju se i tri godine rada, a ove godine je koncert u znak tridesetogodišnjice od smrti barda sevdaha Zaima Imamovića.

– Puna duša i nama i publici Sarajeva! Bilo je čarobno. Zahvaljujem svima koji su ovaj projekat podržali. Pet koncertnih aktivnosti u okviru ovogodišnjih Sarajevskih sevdalijskih susreta zaokruženo je na najbolji mogući način. Ovako rade zemlje koje drže do sebe, svoje kulture i tradicije i čuvaju uspomenu na svoje velikane, a Zaim je temelj interpretacije sevdalinke – kazao je za ‘Naj portal’ Damir Galijašević, direktor Fondacije.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending