Pratite nas

Zanimljivosti

Očevi geni su dominantniji: SVUD SE DIČIM ŠTO NA BABA LIČIM!

Published

on

Naučnici su otkrili kako najveći broj ljudi genetski više liči na oca nego na majku. Vjeruje se da naslijeđujemo oko 50 odsto gena od oca i 50 odsto od majke, ali da su očevi geni dominantniji. To se najviše ogleda u slijedećem:

Pol zavisi od oca
Pol nerođene bebe moguće je odrediti posmatrajući tatino porodično stablo. Ako je u porodici bilo samo muške dJece, vjerovatno je i slijedeće muško. To zapravo zavisi od sperme – ako ona nosi hromozom X, zajedno sa majčinim X hromozomom, rodiće se djevojčica. Ako očeva sperma nosi hromozom Y, rodiće se dječak.

Dječaci od tate naslijeđuju plodnost
Tate koje imaju problema sa plodnošću, to mogu da prenesu na svoje sinove, kaže studija objavljenja u stručnom časopisu Human Reproduction.

I mentalno zdravlje možemo da naslijedimo od muškog roditelja
Iako oba roditelja veoma utiču na buduće mentalno zdravlje djeteta, ako otac pati od šizofrenije, hiperaktivnog poremećaja ili nedostatka pažnje, velika je vjerovatnoća da će se to prenijeti na djecu. Naučnici kažu da kod očeva postoji veći rizik od mutacije gena tokom proizvodnje nove sperme, pa se povećava i mogućnost rijetkih gentskih bolesti i poremećaja poput autizma.

Tatin osmjeh
Položaj i veličina zuba, oblik vilice i osmjeh u najvećem broju slučajeva naslijeđujemo od oca.

Visina je tatina zasluga
Studije su pokazale da visoki muškarci prave veće bebe koje kasnije izastaju približno do njihove visine, ali dokazano je i da očevi nemaju uticaj na oblik tijela i tjelesnu težinu.

Možete da naslijedite kompletnu tatinu ličnost
Naučnici ne isključuju uticaj gena na razvoj dječije ličnosti, ali ovo polje još uvijek nije dovoljno istraženo. Ipak, ima jakih dokaza da geni utiču na serotonin i dopamin kod djeteta, koji utiču na mozak i osobine ličnosti poput sklonosti depresiji, anksioznosti, stidljivosti…

Zanimljivosti

Pjevač u bolnici: OPERISAN ERA OJDANIĆ

Published

on

Foto: Alo.rs

Pjevač Era Ojdanić operisan je danas, 20. maja, na Kliničkom centru u Beogradu.

Njegovo unuk se oglasio i otkrio i otkrio da se sa njim čuo pred operaciju, ali da još uvijek ne zna kako je sve prošlo, piše Kurir.rs.

– Čuo sam se sa njim pet minuta prije operacije. Ušao je u operacionu salu oko 10 sati. Operisan je. Sve je OK i zvat ću ga kasnije, pošto telefon nije sada od njega – rekao je za Kurir unuk Uroš Anđelić.

Ojdanić je imao probleme sa bruhom.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending