Pratite nas

Info

Profesionalna banda sa Balkana: BAGER MAFIJA HARA NJEMAČKOM

Published

on

Služeći se lažim identitetom “bager-mafija” krade bagere, utovarivače i druge građevinske mašine po Njemačkoj teške i po više tona kao igračke. Policija najčešće obustavlja istrage, a mašine završavaju na Balkanu.

“Kada je ‚gospodin Damir” u filijali kompanije Zeppelin u Koblenzu poručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Kazao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Westerwaldu.

Zeppelin je vodeći brend u iznajmljivanju građevinskih mašina, i s obzirom na to da je čovjek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, mašina je isporučena brzo i bez potpitanja.

Da je osoba koja je poručila bager možda kriminalac, jedna saradnica je primijetila tek tri dana kasnije.

Ovako počinje svoj tekst novinar magazina Spiegel pod naslovom “Bager mafija”, prenosi Deutsche Welle (DW). Na kamionu sa hrvatskim tablicama Spiegel napominje da je saradnica Zeppelina bila upozorena od strane kolega iz saksonskog Bautzena.

“Odmah je pozvala policiju”, piše Spiegel, ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na baušteli, već je bilo prekasno. Žuti bager od 15 tona, koji nov košta 200.000 eura, jednostavno je nestao.

Spiegel piše da je jedan očevidac kasnije ispričao kako je vidio da bager tovare na novi crveni Mercedosov kamion, koji je imao hrvatske tablice. List primjećuje kako se radi o profesionalnoj bandi, koja “operiše u velikom stilu”.

“Ogromne građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju. A trag bager-mafije vodi na Balkan – u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu“, navodi njemački nedjeljnik i dodaje da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama.

“Počinioci mijenjaju tipske oznake, broj šasije… a transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Zeppelinovih utovarivača”, napomenuli su.

“Lopovi uvijek idu na istu foru”, piše ovaj hamburški sedmičnik.

“Nastupaju kao obične mušterije, otvore račun i zvanično iznajmljuju mašine. A kako bi to postigli uzimaju identitet uglednih kompanija.

I ‘gospodin Damir’ zaista postoji. Samo što on nije iznajmio mašine”, piše Spiegel naglašavajući da se radi o poštenom biznismenu iz Rurske oblasti. Dodaje da je “banda bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima odličan rejting”.

“Krađom identiteta početkom godine bio je pogođen i Heinrich K. vlasnik mašinogradnje u Minhenu. Nepoznate osobe su na njegovo ime poručile bager i druge mašine za bauštelu u Elmshornu i Barmstedtu sjeverno od Hamburga. Sve je nestalo bez traga”, piše dalje Spiegel primjećujući da je “borba protiv lopova u ovoj branši dio svakodnevice”.

Bauštele su često slabo čuvane, a javnost jedva da primjećuje šta se tamo dešava. Rijetko da ima svjedoka koji su vidjeli osumnjičene i koji ih prijave, navodi list i dodaje kako bi tehnika mogla da pomogne – “nadzorne kamere i GPS odašiljači”.

“No, to uplaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju”, zapaža Spiegel citirajući jednog saradnika Zeppelina koji kaže da je to isto kao “trka između zeca i ježa”.

Hamburški sedmičnik piše i da su pogođeni izgubili nadu u to da će im policija pomoći.

“Naravno da prijavljujemo slučajeve”, kažu u Zeppelinu, ali svaka služba istražuje samo na lokalnom nivou i počinje od nule. A pri tom postoji isti obrazac po kojem se radi širom zemlje, naglašava Spiegel.

List piše kako se u Zeppelinu “osjećaju prepušteni sami sebi”. Jer, skoro svi slučajevi istrage se obustavljaju. Istražitelji su pronašli samo dva utovarivača zahvaljujući GPS-u.
“Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag više mašina. Tamošnja policija nije oklijevala kao njemačka i odmah je zaplijenila mašine. A među njima je bio i žuti bager iz Koblenza”, koji, kako kažu u Zeppelinu, a prenosi Spiegel, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga prevezu u Njemačku.

“Prvo njemački istražni organi moraju da razjasne sve formalnosti, a to može da potraje”, zaključuje Spiegel. (Naj portal/Foto: Mike Licht – CC BY 2.0)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending