Pratite nas

Izdvojeno

Oto je punih 45 godina skupljao novčiće sa ulice: ZAVRTIĆE VAM SE U GLAVI OD CIFRE KOJU JE DONIO U BANKU

Published

on

Ova priča o Oti Andersu iz Luizijane otkriva nevjerovatnu predanost i istrajnost u sakupljanju novčića, koja je trajala čak 45 godina. Svakog dana, Ota bi skupljao izgubljene cente sa ulice i pažljivo ih čuvao. Njegova kolekcija počela je sa jednom malom hranilicom, ali vremenom je narasla do čak 15 flaša, svaka puna do vrha novčića.

Za Otu, svaki pronađeni novčić predstavljao je podsjetnik na zahvalnost prema onome što ima – dom, porodicu i ljubav. Ovaj skromni čin postao je dio njegove svakodnevice, postajući simbol njegove vjere i upornosti.

Njegova odluka da ne troši ovaj novac možda je djelovala neobično drugima, ali za njega je to bilo jednostavno izražavanje zahvalnosti i vjere. Iako je bio religiozan čovjek, drugi su ga smatrali „malo čudnim“ zbog ovog hobija.

Kada je konačno odlučio da unovči svoju kolekciju, Ota je doživio neočekivano prijatno iznenađenje. Banka je bila veoma ljubazna i strpljiva dok su brojali svaki novčić što je trajalo čak 5 sati! Na kraju, Ota je imao više od 5.000 dolara, koji su mu poslužili za popravku zuba.

Ova inspirativna priča Ote Andersa služi kao podsjetnik da svaka sitnica može imati veliki značaj i da istrajnost i vjera mogu donijeti neočekivane nagrade. (Naj portal)

Izdvojeno

Tarik Filipović pokazao kako su ga ispratili rudari u Brezi nakon snimanja “Kotline”

Published

on

Tarik Filipović tokom snimanja

Tarik Filipović dio je druge sezone serije “Kotlina” bh. reditelja Danisa Tanovića. Dok je snimanje i dalje u toku glumac je pokazao kako su ga ispratili rudari nakon što je snimio svoj posljednji kadar.

Divim vam se

Radnja druge sezone “Kotline”, koja sadrži osam epizoda, smještena je u Sarajevu i Zenici. Neke scene snimane su u rudniku mrkog uglja Breza.

Tarik je upravo podijelio kako mu je bilo raditi u ovakvom okruženju, ali i objavio kako su ga ispratili rudari po završetku snimanja.

“‘Kotlina 2’, druga sezona se još snima, a ja snimih svoj zadnji kadar u ovoj sjajnoj i uzbudljivoj seriji. Rudnik mrkog uglja Breza, izvana i iznutra bio je prirodna i uzbudljiva scenografija mojih snimajućih dana… Nezaboravno iskustvo… Naoko negostoljubivo, a toliko topline i osmijeha rudara koji su te dane bili i glumci. Toliko divnih, toplih i emotivnih priča… hvala momci… divim Vam se. Sretno i dalje – napisao je Filipović.

U videu je objavio nekoliko detalja sa seta gdje se vidi zajedno s kolegama, kao i rudarima koji su bili dio glumačke ekipe serije.

Divne kolege

“Sretno do kraja i hvala cijeloj briljantnoj ekipi serije na čelu sa Danisom i Erolom. Hvala mojim divnim kolegama Faketi, Leoni, Aniti, Feđi, Nusmiru, Goranu… Vidimo se na posljednjoj klapi. Onda ‘jedvačekanje’ premijernog prikazivanja – napisao je uz video.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarik Filipović (@tarikfilipovic)

Također, snimak koji je podijelio na svom Instagram storyju prikazuje rudare koji mu skandiraju “Tarik majstore”. A dobio je aplauze i od kolega.

Nova sezona serije dijelom se seli do drugog najvećeg grada iste geografske kotline – Zenice, istražujući ponovno jedan nejasan slučaj ubistva ili samoubistva. Rudimentarni liberalni kapitalizam, zagađenje, globalno otopljenje sa jedne strane te energetska kriza i planovi za prelazak na čiste izvore energije reflektuju se i na našu svakodnevicu. Sezona postavlja pitanja morala, kolektivnog i individualnog, društvene svijesti, budućnosti i pripadanja.

Prva sezona

Glumcima iz prve sezone: Feđi Štukanu, Borisu Leru, Idi Keškić, Mariju Knezoviću, Amaru Čustoviću, Vedranu Tuceu, Semiru Kriviću i Vanesi Glođo se u drugoj sezoni pridružuju: Snežana Vidović, Anita Kajasa, Tarik Filipović, Alen Muratović, Helena Vuković, Faruk Hajdarević, Katarina Kaća Dorić, Faketa Salihbegović Avdagić, Lamija Salihović, Edin Avdagić te hrvatski glumci Goran Navojec i Leona Paraminski.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending