Pratite nas

Izdvojeno

Na današnji dan prije 100 godina rođen je legendarni Čkalja: UMRO JE U BIJEDI

Published

on

Miodrag Petrović Čkalja

Na današnji dan prije 100 godina rođen je legendarni Čkalja

Miodrag Petrović Čkalja rođen je na današnji dan prije 100 godina. A ostao je upamćen kao legenda bivše Jugoslavije.

Legendarni Čkalja rođen je na dan šale 1924. u Kruševcu, gdje je završio gimnaziju. Nadimak Čkalja dao mu je u djetinjstvu dao prijatelj, a on je to objasnio riječima: “Bio sam tanak kao čaklja, providan, pa je od čaklja postalo Čkalja”.

Kritički stav

Karijeru je započeo u Dramskom studiju Radio Beograda, 1946. godine. Zajedno sa Gutom Dobričaninom i Mijom Aleksićem nastupao je u najpopularnijoj humorističkoj emisiji toga vremena “Veselo veče”.

Od 1951. do 1977. godine bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu. Glumio je i u prvoj seriji Televizije Beograd – “Servisna stanica”, od 1959. godine. U toj seriji se proslavio tumačeći lik kuhara Jordana.

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama “Ljubav na seoski način” (1970), “Kamiondžije” (1972), “Vruć vetar” (1980) i “Kamiondžije 2” (1983), kao i u filmovima “Orlovi rano lete” (1966), “Bog je umro uzalud” (1969), “Paja i Jare” (1973), “Avanture Borivoja Šurdilovića” (1980) i “Kamiondžije opet voze” (1984).

Za vrijeme Slobodana Miloševića, iako u starosti, onemogućeno mu je nastupanje zbog kritičkog stava prema tadašnjoj vlasti. Glumac nije krio da živi u bijedi, a njegovo govor na dodjeli nagrade “Car Konstantin” se i danas spominje.

– Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živio sam i živim skromno. Međutim, znači mi da naša djeca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa djeci, pa punici, zatim producentu i redatelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, da se zahvalim prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kost, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod pulta, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje – rekao je Čkalja samo godinu prije njegove smrti.

Preminuo u Beogradu

Tom prilikom je izgovorio i rečenicu koja je mnoge pogodila, a koja se i danas pamti: “Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do kosti”, rekla je legenda bivše Jugoslavije.

Posljednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Preminuo je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu.

 

Izdvojeno

Tarik Filipović pokazao kako su ga ispratili rudari u Brezi nakon snimanja “Kotline”

Published

on

Tarik Filipović tokom snimanja

Tarik Filipović dio je druge sezone serije “Kotlina” bh. reditelja Danisa Tanovića. Dok je snimanje i dalje u toku glumac je pokazao kako su ga ispratili rudari nakon što je snimio svoj posljednji kadar.

Divim vam se

Radnja druge sezone “Kotline”, koja sadrži osam epizoda, smještena je u Sarajevu i Zenici. Neke scene snimane su u rudniku mrkog uglja Breza.

Tarik je upravo podijelio kako mu je bilo raditi u ovakvom okruženju, ali i objavio kako su ga ispratili rudari po završetku snimanja.

“‘Kotlina 2’, druga sezona se još snima, a ja snimih svoj zadnji kadar u ovoj sjajnoj i uzbudljivoj seriji. Rudnik mrkog uglja Breza, izvana i iznutra bio je prirodna i uzbudljiva scenografija mojih snimajućih dana… Nezaboravno iskustvo… Naoko negostoljubivo, a toliko topline i osmijeha rudara koji su te dane bili i glumci. Toliko divnih, toplih i emotivnih priča… hvala momci… divim Vam se. Sretno i dalje – napisao je Filipović.

U videu je objavio nekoliko detalja sa seta gdje se vidi zajedno s kolegama, kao i rudarima koji su bili dio glumačke ekipe serije.

Divne kolege

“Sretno do kraja i hvala cijeloj briljantnoj ekipi serije na čelu sa Danisom i Erolom. Hvala mojim divnim kolegama Faketi, Leoni, Aniti, Feđi, Nusmiru, Goranu… Vidimo se na posljednjoj klapi. Onda ‘jedvačekanje’ premijernog prikazivanja – napisao je uz video.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarik Filipović (@tarikfilipovic)

Također, snimak koji je podijelio na svom Instagram storyju prikazuje rudare koji mu skandiraju “Tarik majstore”. A dobio je aplauze i od kolega.

Nova sezona serije dijelom se seli do drugog najvećeg grada iste geografske kotline – Zenice, istražujući ponovno jedan nejasan slučaj ubistva ili samoubistva. Rudimentarni liberalni kapitalizam, zagađenje, globalno otopljenje sa jedne strane te energetska kriza i planovi za prelazak na čiste izvore energije reflektuju se i na našu svakodnevicu. Sezona postavlja pitanja morala, kolektivnog i individualnog, društvene svijesti, budućnosti i pripadanja.

Prva sezona

Glumcima iz prve sezone: Feđi Štukanu, Borisu Leru, Idi Keškić, Mariju Knezoviću, Amaru Čustoviću, Vedranu Tuceu, Semiru Kriviću i Vanesi Glođo se u drugoj sezoni pridružuju: Snežana Vidović, Anita Kajasa, Tarik Filipović, Alen Muratović, Helena Vuković, Faruk Hajdarević, Katarina Kaća Dorić, Faketa Salihbegović Avdagić, Lamija Salihović, Edin Avdagić te hrvatski glumci Goran Navojec i Leona Paraminski.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending