Pratite nas

Zanimljivosti

Sjećanje na legendu Sarajeva: KAKO JE PIMPEK ČOLI PRUŽIO ŠTRUCU HLJEBA

Published

on

Sjećanje na legendu Sarajeva: KAKO JE PIMPEK ČOLI PRUŽIO ŠTRUCU HLJEBA

Prošlo je 23 godine otkako nas je zauvijek napustio Davorin Popović Pimpek, solista kultnog sarajevskog benda “Indexi”.

Na današnji dan, 18. juna 2001. godine muzička legenda, ljudina, dobrota od čovjeka, Davorin Popović Pimpek, otišao je u legendu! Napustio je ovaj svijet u kojem će on i njegovi “Indexi” dugo živjeti. Živjet će njegov jedinstven vokal i zdušnost, koju sve generacije vole i pjevaju.

Bezvremenski hitovi

Slika autentičnosti jednog vremena je glas i duša Davorina Popovića. On je taj koji je poklonio sve to svojom pjesmom i muzikom. Neimar jugoslovenske rok scene zajedno sa svojim Indexima i njihovim saradnicima, ušao je u legendu. On je živio svaku svoju pjesmu i uživao sa publikom. Čestit, simpatičan, omiljen drug. Pjevač! Zapravo multitalentirani predstavnik muzike.

Davorin Popović rođen je u Sarajevu 1946. godine. Nakon osnovnog, završio srednje obrazovanje u Drugoj sarajevskoj gimnaziji. Tu se zapravo počeo baviti sportom, košarkom kojom se itekako uspješno bavio u „Mladoj Bosni“ (Željezničar). Odigrao je na stotine utakmica, bio kapiten a sve napustio ‘68. radi muzike. A muzikom ozbiljnije se počinje baviti u grupi „Lutalice“ pa se priključio „Ehu“ od kojeg su se formirali „Indexi“ 1962. godine. Muzicirali su u Slozi, Fisu.

Veliki uspjeh, prepoznatljiv i topao vokal doživljava na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1967 sa pjesmom „Oko malih stvari svađamo se mi“. Godinu kasnije kada Kornelije Kovač prelazi kod njih, odlazi sa Indexima na „Opatijski festival“ gdje je ispjevao pjesme „Jutro će promijeniti sve“ i „Ako jednom budeš sama“.

Neobjašnjivi šarm

Nizali su se bezvremenski hitovi „Pružam ruke“, „Jednom smo se svađali“, „Da sam ja netko“, „Sanjam“, „Krivac si ti“, „Ugasila je plamen“, „Bacila je sve niz rijeku“, „U jednim plavim očima“, „Modra rijeka“, „Negdje u zatišju“, „310 poljubaca“… Davor je snimio i samostalne albume ‘75. „Svaka je ljubav ista“, „S tobom dijelim sve“ ‘84. i isto naslovljeni album 1995. godine. Pjevao je 80-tih sa vokalnim dječijim horom „Mostarske kiše“, „Žute dunje“ u filmu „Kuduz“. Sa pjesmom „21 vijek“ 1995. godine predstavljao je Bosnu i Hercegovinu“ na Eurosongu.

Zanimljivo je da pjesmu „Plima“ koja je dosegnula najveći tiraž u Jugotonu štampana tri godine nakon njenog objavljivanja jer se izdavaču učinila nekomercijalnom. Godine 1973. su Dačo o Bodo otišli u vojsku nakon što je snimljena šlagerska pjesma „Predaj se srce“. Po povratku doživljavaju vrh popularnosti sa pjesmom „Ti si mi bila u svemu naj, naj“. Nastaje i šlagerska pjesma 1976. „Moja Hana“.

Muzicirali su u plesnoj dvorani Doma mladih u Skenderiji. Davorov neobjašnjivi šarm je zračio sa scene. On je svakoj pjesmi davao vrhunsku ljepotu. Omiljen u društvu, dobitnik šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, nagradu jugoslovenske estrade, estradna ličnost i niz dugih priznanja, nastupa diljem svijeta, ali i njegovog grada u kojem je 2001. održao sa svim muzičarima koji su prošli kroz Indexe na Zetri. I sa gostima: Harijem, Tifom, Alimanovićem, Bregom, Midom…

Posljednji nastup Davor je imao s Indexima iste godine u Banja Luci u Boriku. A nakon mjesec i po dana je preminuo. Nosio sobom teško neizlječivo oboljenje. Ispraćaj na gradskom groblju Bare u Aleji velikana desio se tog kišovitog junskog dana.

Plakalo je nebo, a plakala je i raja za muzičkom estetom kojeg bi se trebalo iz poštovanja češće sjećati i pominjati. Veličina koja nije sa nama a koja uvijek ima mjesta u srcima pored njegove supruge Sanje i sina Darija, onih koji znaju da je Davor Dačo Pimpek Pjevač zapravo legenda i fenomen domaće muzičke scene.

Tako Pjevač kaže

Kada je Čola diplomirao na Ekonomiji pred kabinetom ga je čekalo dosta njegove raje sa cvijećem, pićem i poklonima a onda je odnekud došao Davor i pružio mu štrucu hljeba.

Odmah je Čola shvatio šta je ovaj mangup tim gestom htio kazati ko veli “glas može da te izda, a zvanje nikada“. Tako to Pjevač kaže…

Zbog izrasline bio Pimpek

Izraslina koju je Davor imao na uho od rođenja je humoristično asocirala sarajevsku raju pa su mu etiketirali novi nadimak Pimpek.

„Ulica prkosa“

U ratnom periodu Davor je bio u svom gradu i ispjevao pjesmu „Ulica prkosa“ a često je kazivao „što bi bilo Sarajevo da sam još ja otišao“, pa bi onda poslije dodao „e još da se nisu fukare bogatile a pametno šutile a mi budaletine da nismo govorili, sve bi bilo super“.

Ulica u nedođiji

Spomen obilježje na legendu, sjećanje na ljudsku gromadu i neponovljivog pjevača postavljeno je u parku iza zgrade Predsjedništva. A ulica nazvana njegovim imenom tamo je negdje u nedođiji iza aerodromskog naselja gdje možda nikad Davor nije kročio. Jer cijeli život proveo je u Mis Irbinoj koja je valjda trebala dobiti naziv po njemu. E tada bi mu se grad odužio.

Jasna Durić (Naj portal)

 

Zanimljivosti

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa: Pogledajte psinu od šest metara

Published

on

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa

Otac i sin, Frank i Mike Pitten, koji ljetuju u gradiću Scituate, u SAD-u, su se vozili čamcem kada je ispod njih prošla velika bijela psina.

Obojica su ostali zapanjeni, a nevjerojatni trenutak uhvatili su na kameri. U intervjuu za NBC 10 Boston progovorili su o svom iskustvu.

– Pogledao sam Michaela i rekao mu: ‘Znaš, ovo je jedan od onih trenutaka koji se događaju samo jednom u životu – izjavio je Frank.

Dvojac je uz obalu tražio lešinu grbavog kita, koja je viđena u zaljevu Cape Cod.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Pitten (@mikepitten)

Budući da su uz obalu Massachusettsa nedavno viđeni morski psi, nadali su se da će ih pronaći uz lešinu, ali nisu očekivali da će doći licem u lice s tako velikim morskim psom jer su od obale bili udaljeni samo oko 9.5 kilometara.

U intervjuu su rekli da je njihov čamac nešto veći od osam metara, a velika bijela psina, koja je plivala pored njih, imala je oko šest metara.

– Obojica smo se složili da je to možda najbolja stvar koju smo ikada vidjeli – rekao je Frank.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending