Pratite nas

Izdvojeno

Malo poznati detalji o nesuđenoj himni BiH: ‘S ONE STRANE PLIVE’ KORIJENE VUČE IZ TURSKE

Published

on

Malo poznati detalji o nesuđenoj himni BiH: ‘S ONE STRANE PLIVE’ KORIJENE VUČE IZ TURSKE

Čežnjiva pjesma, koja pogađa iseljeničke duše. „S one strane Plive“ je uvrštena među najljepše bh. sevdalinke koju su na nosače zvuka, gramofonske ploče, audio kasete i potom CD-e, zabilježili mnogi izvođači sevdaha.

Prije svih Silvana Armenulić, Zaim Imamović, Nada Mamula, Nedžad Salković, Hanka Paldum, Duško Kuliš. Haris Džinović….

Malo je poznato da je melodija za ovu pjesmu stigla iz Turske, a da su stihovi nastali u Bosni, u okolini Jajca, pa je otuda pjevana i verzija “S one strane Jajca”.

Zanimljivo je da melodija potiče iz Turske. Njen originalni naslov glasi „Dersi delum“ a u Bosni i ostalim zemljama pjevali su je Osmanskoturski vojnici, pogotovo prilikom ulaska u osvojena područja.

Pjesma „Dersi derum“ je duhovnog karaktera koja se i danas izvodi u Turskoj.

Najveću popularnost pjesma “S pne strane Plive” doživjela je sedamdesetih godina, kada je slavna Silvana Armenulić snimila na svoj antologijski album “Da sam ptica”. Zaim Imamović je tada kazao:

“Skoro smo bili i zaboravili na tu sevdalinku, ali je Silvana ožovjela. I hvala joj!”

Rada je bard bosanskog sevdaha otkrio još jedan detalj, kazavši da niko kao Silvana nije emotivnije i muzički ispravnije otpjevao ovu pjesmu.

“Kad ona pjeva, u riječima “gajtaaan , travaaa”… prelazi u tzv “maj” akord i to glasom, a muzika ostaje u “duru”. Svi ostali, uglavnom pjevaju prostije, bez tog ukrasa.. valjda neće da se trude da ga otpjevaju – komentarisao je Zaim pjevanje slavne Dobojke.

Malo je nedostajalo pa da ova melodija bude himna Bosne i Hercegovine. Stjepan Kljujić je bio inicijator, a Dino Merlin realizator te ideje. Na melodiju ove pjesme napisao je stihove “Jedna si jedina” (Naj portal)

Izdvojeno

Pjevačica zatekla muža u krevetu sa drugom: ‘LJUBAVNICU SAM GOLU IZBACILA NAPOLJE’

Published

on

Pjevačica zatekla muža u krevetu sa drugom: ‘LJUBAVNICU SAM GOLU IZBACILA NAPOLJE’

Pjevačica Lepa Lukić čak četiri puta se udavala, a naročito je bilo bolno kada je doživjela prevaru.

Poslije braka sa Tomom Lukićem, sa kojim je, kako je sama pričala, proživjela pakao zbog njegove ljubomore, pjevačica se 1977. godine udala za tada uspješnog estradnog menadžera Vladimira Perovića.

Oni su bili sedam godina u braku, sve dok muža nije uhvatila u preljubi.

Vlada je prevario Lepu u njihovom porodičnom domu, a odmah poslije toga su okončali bračnu zajednicu.

– Rekla sam da idem na deset dana u inostranstvo da pjevam. Odvezao me je do aerodroma. Cmok, cmok. Ja, kao bajagi, odem, ali sam se vratila iste večeri. Zatekla sam ih kada su se raspremili u spavaćoj sobi. Nju sam izbacila napolje onako gologuzu! Molila me da joj dam odjeću, a ja joj nisam dala. Poslije sam joj bacila garderobu niz stepenice i otjerala je napolje – ispričala je pjevačica u jednom intervjuu.

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Međutim, budući da je on danas u braku sa Suzanom Perović, mnogi su pomišljali da je kraljicu narodne muzike prevario upravo sa njom.

Suzana je nedavno govorila o ovome i otkrila da li je u pitanju ona ili neka druga ženska osoba.

– Naopako! Kao prvo, ja sam i dalje u braku sa njim… Kako i zašto i zbog čega, to je samo moja stvar. Mi smo izloženi javnosti, tako da ljudi prave špekulacije na razne načine – rekla je Suzana.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending