Pratite nas

Info

Ima li nam spasa: KORONA JE TEK POČETAK PATNJI I PROPADANJA ČOVJEČANSTVA

Published

on

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina prvi put mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni celzijusa. Globalno zagrijavanje dovodi do vremenskih ekstrema, a zapadna Evropa je u opasnosti zbog povećane učestalosti oluja.
Sa druge strane, dijelovi Južne Amerike, Južne Afrike i Australije vjerovatno će češće biti pogođene sušama, dok je u Sibiru postignut novi rekord u prosječnoj temperaturi.

Cijela planeta je toplija za jedan stepen u odnosu na predindustrijski nivo, a poslednjih godina ta anomalija je i veća.Nalazimo se u procesu globalnog zagrijavanja, i klimatske promjene danas se dešavaju u znatno kraćim vremenskim intervalima nego u prošlosti.

U Pariskom sporazumu, kao granična vrijednost navodi se 1,5 stepeni, kao i da srednja globalna temperatura treba da ostane ispod dva stepena Celzijusa. Ovaj dokument takođe navodi da ne bi smjelo da se dozvoli zagrijavanje iznad te granice.

Zaustavljanje porasta srednje globalne temperature je komplikovan zadatak, povezan sa transformacijom energetskog sistema i prestankom korišćenja fosilnih goriva. Pojedine studije pokazuju da sva energija koja je potrebna društvu, čak i u budućnosti, kada potrebe za njom budu veće, može da se proizvede iz obnovljivih izvora.

Da bi se planeta spasila potrebno je da imamo nula neto emisiju ugljen-dioksida u atmosferi. Biljke svake godine iz atmosfere izvuku jedan mali dio ugljen-dioksida, tako da bi nama bilo dopušteno da emitujemo ugljen-dioksid onoliko koliko su one u stanju da ga izvuku iz atmosfere. U tom slučaju će temperatura da se ustali na nekom nivou, a da li će taj nivo da bude dva ili jedan stepen zavisi od toga koliko brzo hoćemo da se transforimišemo.

Naučnici upozoravaju na to da bi usljed posljedica globalnog zagrijavanja bivši trajni ledeni pokrivači Sibira i Grenlanda postali poprišta “vaskrsenja” virusa i bakterija koji su bili zamrzunuti u ledenom pokrivaču.

Poznato je da su virusi šampioni preživljavanja. Naučnici su otkrili dijelove ribonukleinske kiseline španskog virusa iz 1918. godine u tijelima sahranjenim u masovnim grobnicama u tundrama Aljaske.

Dok malim ostrvskim zemljama prijeti nestanak zbog povećanja nivoa mora, manje razvijenim državama nije lako da napreduju na ekološki prihvatljiv način, jer nemaju dovoljno novca.

Naučnici upozoravaju da zbog zagrijvanja vode koralni grebeni propadaju, što je takođe posljedica klimatskih promjena. Njihov nestanak je opasan, jer oni štite obalu i ublažuju posljedice snažnih oluja. Ne treba zaboraviti ni stotine miliona hektara tropskih šuma koji su nestali od 1980. do 2000. godine. Samo tokom 2018. nestalo je više od 12 miliona hektara, što je površina Nikaragve, konstatovao je Institut za prirodne resurse u svijetu (WRI).

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending