Pratite nas

Dijaspora

Eldin Huseinbegović proučio ezan u Beogradu

Published

on

Eldin Huseinbegović

Eldin Huseinbegović, bosanskohercegovački kantautor, učestvovao je u multimedijalnom projektu Rektorata Univerziteta u Beogradu, koncertu “Simfonija Orijenta” na kojem je proučio ezan.

Koncert pod nazivom “Simfonija Orijenta” Josipa Slavenskog održan je u Atrijumu Rektorata Univerziteta u Beogradu. Nosioci projekta su Fakultet umjetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički.

O ovom događaju govorio je i sam bosanskohercegovački kantautor na svom profilu na Facebooku.

– Rektorat Univerziteta u Beogradu oživio je kroz melodiju neprikosnovenog kompozitora Josipa Slavenskog. Koncert ‘Simfonija Orijenta’ predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz svijet nauke, vjere, ljudskosti i jedinstvenih nota koje povezuju ove naizgled različite kontekste.

Kroz besprijekorno zajedničko izvođenje studenata Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane ‘Stanislav Binički’, koje je vodio izvrsni dirigent Igor Sarajlić, ovaj multimedijalni projekat proširio je granice muzičkog izvođenja – napisao je Huseinbegović.

Projekat predstavlja reaktuelizaciju i revitalizaciju “Simfonije Orijenta”. Sve kroz vizuru savremenog pristupa njegovoj interpretaciji i postavci, odnosno njegova transformacija u multimedijalne okvire kroz sintezu različitih oblasti umjetnosti (muzičke, primenjenih umjetnosti i dizajna i dramskih umjetnosti).

Dijaspora

Bosanka Munevera je najljepša penzionerka Njemačke

Published

on

Nelly i Gorana

Bosanka Munevera je najljepša penzionerka Njemačke

Nekadašnju najljepšu gospođu Njemačke za 2019. i 2021. godinu Bosanku Muneveru/ Nelly Sigmann, koja je prošla životni pakao, a opet je zahvaljujući njenoj hrabrosti istrajala i stala na svoje noge, sreli smo u Frankfurtu.

Gala dešavanje

I to na gala dešavanju „Fashion Guide Magazin“. Bila je to noć mode i slikarstva. Munevera ili Nelly živi s novom porodicom u Štutgartu, a kako se iz pakla vratila na velika životna vrata, pričala nam je u intervjuu  kojeg ćemo objaviti narednih dana.

– Radujem se životu, radujem se svakom novom danu, radujem se poštenim i iskrenim ljudima. Ma, radujem se svakoj životnoj sitnici. Nakon što sam objavila svoju prvu knjigu u kojoj sam opisala pakao života kojeg sam proživjela, a koja je naišla na odličan prijem kod čitalačke publike, uveliko radim na drugoj knjizi. Promocija će krenuti od mjeseca septembra.

– Naravno i parfemi s mojim imenom za žene i muškarce jako dobro kotiraju na tržištu. Jednostavno, nakon pakla s bivšim suprugom, koji je pokušao da me ubije kada sam bila u devetom mjesecu trudnoće, pa mog privikavanja na novi život, sve je to mnogo utjecalo na mene. Ali, znate kako se kaže, mi Bosanke smo jake, izuzetno jake žene i ne predajemo se tako lako – rekla nam je Munevera.

Tu večer sreli smo i nekadašnju voditeljicu Pink televizije Goranu Šešlija, koja danas sa porodicom živi u Njemačkoj. Tu je bila i uspješna poslovna žena Rabija Pramenković Mösinger….

Za muzički dio bila je zadužena mlada pjevačica džeza i svinga Melissa Kros iz Zagreba.

Na rođendan

Nesumnjivo je da je tu večer u Frakfurtu na večeri mode i stvaralaštva najupečatljivija bila Munevera. Otkrila nam je da je tačno na svoj rođendan postala i penzionerka, u 49. godini života.

Penziju je dobila zbog fizičkog i psihičkog maltretiranja njenog bivšeg supruga, koji je joj je svojevremeno napravio pakao od života.

S pravom se može reći da je ova Bosanka najljepša i najatraktivnija penizonerka u Njemačkoj.

Bato Šišić (Naj portal)

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending