Pratite nas

Info

Danas je 27. juli: NEKADA SLAVAN DATUM U BH ISTORIJI, A DANAŠNJIM (ANTI) FAŠISTIMA I DEMOKRATAMA OBIČAN DAN!

Published

on

Raspadom bivše Jugoslavije i stvaranjem novih, kako današnji lideri vole kazati, demokratskih društava, pada prašina po mnogim značajnim istorijskim datumima svih republika i pokrajina. Pišu se nove stranice, u kojima današnje vlasti i režimi, nastoje ukloniti sve ono što je bilo ponos bivšeg sistema.

Bosna i Hercegovina je nekada slavila svoj dan ustanka – 27. juli. Ovaj dan predstavljao je jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji bh. naroda i građana. Dan je to kada su 1941. godine ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata, a od tada je prošlo 79 godina.

Tada su se narodi BiH digli protiv fašizma na ovim prostorima. Tada su se dijelili samo na fašiste, kvislinge i patriote. S puškom u ruci, goli, gladni i bosi svi zajedno Srbi, Hrvati, Muslimani, Jevreji, Romi… (jednom riječju Bosanci) digli su se na ustanak. Igrali su zajednčko Kozaračko kolo.

Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine na današnji dan ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista.

Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika. Iako su znali da predstoji teška borba koja će odnijeti mnogo života, vjerovali su da je borba vrijedna te žrtve. Ustrajali su u njoj, nisu se predali, ispunili su svoj cilj…
Dvadeset i sedmi juli je do 1992. godine obilježavan kao državni praznik, Dan ustanka, u znak poštovanja prema svima onima koji su dali život za slobodu svoje zemlje.

Danas je značajno podsjetiti da je Bosna i Hercegovina utemeljena na vrijednostima zajedništva i antifašizma i da su, u sudbinskom trenutku, kada su branili svoj opstanak, njeni narodi bili na pravoj strani istorije, kao dio velike antifašističke koalicije koja je iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednik.

“Ovaj datum je uzet kao dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv okupatora. Do 1992. godine obilježavao se kao jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH. Danas je to zaboravljen datum… – kažu u svome sapćenju članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te ostai antifašisti.

Istina do raspada zajedničke države SFRJ, ovaj datum su slavili svi njeni građani, a danas se 27. jula u BiH sjećaju samo rijetki, uglavnom predstavnici udruženja boraca iz Drugog svjetskog rata, kao i oni koji još drže do tekovina Narodnooslobodilačke borbe.

Ove današnje demokrate i (anti) fašisti brinu šta je još ostalo da pokradu od onoga što su zbratimljeni narodi BiH gradili i stvarali, pri tome uvijek igraju na kartu – nacionalne ugroženosti i inata.(Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending