Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Bubuljice signaliziraju: AKO SU NA NOSU – SLABA CIRKULACIJA, NA BRADI – HORMONI….

Published

on

Drevna ajurvedska tehnika i kineska medicina smatra da prvi pokazatelj disbalansa koji se javlja u našim tijelima budu bubuljice i akne na koži. Na mapi lica koja je nastala prije skoro deset hiljada godina iscrtane su veze između pojedinog dijela lica i organa.

Brada
Uporne promjene na bradi ukazuju na poremećaj hormonske ravnoteže, ali i na nedostatak hranjivih materija.
RJEŠENJE: Uravnotežena ishrana, treba izbjegavati tešku, masnu, začinjenu hranu, kao i kofein, koji remete normalan rad hormona. Pored toga, boravite na svježem vazduhu i idite u duge šetnje.

T- zona i čelo
Razne promjene na čelu i predjelu između obrva nastaju usled problema sa bešikom i varenjem, kao i zbog previše unosa masne i industrijski prerađene hrane. Visok inzulin diže nivo androgena, koji dalje stimuliše produkciju sebuma i zatvara pore, što dovodi do bubuljica.
RJEŠENJE: Detoksikacija, unos mnogo veće količine obične vode, voća i povrća.

Nos
Bubuljice koje se često pojavljuju na nosu ukazuju na probleme slabe cirkulacije, nedostatak vitamina B, ali i na visok pritisak.
RJEŠENJE: Manje masne hrane, doza vitamina B u obliku suplementa i maske za kožu.

Obrazi
Na obrazima se nalazi mnoštvo malih krvnih sudova što ukazuje na stanje pluća. Bubuljice na obrazima mogu biiti zbog bakterija koje se na lice prenose sa mobilnog telefona i ruku.
RJEŠENJE: Alergološko ispitivanje, bolja higijena ruku, održavanje četke za puder i sunđera za rumenilo.

Zdravlje i ljepota

Pomoć kod liječenja gihta: POTREBNA SU VAM SAMO 4 SASTOJKA ZA UPALJENE ZGLOBOVE

Published

on

Giht se u narodu često naziva najstarijom bolešću na svijetu – postojanje tog oblika artritisa zabilježeno je još u vrijeme drevnog Egipta. To je zapravo upala zglobova popraćena napadima jakog bola, crvenilom i oteklinama koja nastaje zbog taloženja mokraćnih kristala.

Mokraćna kiselina nastaje prilikom razgradnje purina, a obično se iz tijela izbacuje putem urina. Međutim, ako organizam proizvodi povećanu količinu mokraćne kiseline ili je pak bubrezi pravilno ne eliminišu iz tijela, tada može doći do njene kristalizacije. Nastali oštri kristali talože se u zglobove, najčešće u stopalima, tj. području nožnog palca i uzrokuju jaku bol.

Danas postoje lijekovi kojima se liječi to neprijatno stanje, a za one koji su skloniji prirodnim alternativama donosimo recept za napitak od četiri sastojka s kojim ćete se uspješno boriti protiv gihta. Celer i đumbir ublažavaju upalne procese, dok će se krastavac obračunati s kristalima.

POTREBNI SASTOJCI: šaka stabljika celera (zeleni dio između korijena i lišća), komadić svježeg đumbira (2 do 3 cm veličine), pola svježeg krastavca srednje veličine, sok od pola limuna po želji

Nasitno nasjeckajte celer, đumbir i krastavce, ubacite u blender i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sok od polovine limuna. Napitak odmah popijte jer je najbolji dok je svjež. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending