Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ZA LOŠU KRVNU SLIKU: Prirodni miks koji povećava nivo željeza (RECEPT)

Published

on

Prema statističkim podacima, nedostatak željeza u tijelu problem je koji se sreće kod čak 30-40% stanovništva našeg kontinenta. Može biti uzrokovano raznim faktorima, od navika u ishrani, pa sve do hroničnih bolesti.

Željezo je jako važan mineral koji ljudskom tijelu treba iz mnogo razloga. Ono je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u tijelu ima malo željeza, smanjiće se kapacitet prenosa kiseonika.

Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom svijeta najčešće željezo nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg željeza svaki dan, a trudnicama je potrebno duplo više.

Simptomi koji mogu ukazivati na niži nivo željeza u krvi: hroničan umor, stalno vam je hladno, blijeda koža. glavobolja, kratak dah, lupanje srca, suha kosa i koža, krhki nokti, nemirne noge.

Ukoliko su vam ljekari savjetovali da bi trebalo da povećate nivo željeza u krvi, ovo je savršen napitak za vas.

POTREBNI SASTOJCI: dvije srednje glavice cvekle, mrkva, manja jabuka, kašika meda, kašika cijeđenog limuna

Priprema:
Izblendajte cveklu, pa je ubacite u posudu. Zatim to isto uradite sa mrkvom i jabukom. Kada ispasirate sve sastojke, sjedinite ih, pa dodajte kašiku meda i limunovog soka. Sve dobro izmiješati, pa staviti u teglu ili staklenu posudu.

Preporučljivo je da uzimate jednu do dvije kašike svakog dana. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Published

on

© Shutterstock

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Lijeno oko ili ambliopija je veoma zastupljen problem s vidom, koji utječe na oči. No, on ujedno može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.

Kako prenosi Nottingham Post, novo istraživanje sugeriše da bi ambliopija mogla biti uzrok ne samo problema s vidom, nego i uvid u mnogo opasnije zdravstvene probleme.

Redovni pregledi

Iako je općenito poznata kao “lijeno oko”, ambliopija daleko nadilazi sferu vida, služeći kao potencijalni pokazatelj temeljnih stanja koja zahtijevaju trenutnu pozornost. Stručnjaci iz Oakleyja naglašavaju važnost redovnih pregleda vida kod optometrista ili oftalmologa u učinkovitom dijagnosticiranju i liječenju ambliopije, naglašavajući da se implikacije protežu daleko izvan problema povezanih s vidom.

Inače, ovo stanje pogađa milione ljudi širom svijeta, a ranije je bilo okarakterisano kao estetski problem i generalno problem vezan uz vid, koji je utjecao isključivo na takozvanu jasnoću vida unatoč korekcijskim lećama. Međutim, novi dokazi otkrivaju drugu vezu između ambliopije i širokog spektra hroničnih bolesti i stanja, što zahtijeva sveobuhvatnu procjenu kako bi se otkrio glavni uzrok ovog stanja.

Išijatične tegobe: PROBAJTE SA MASLINOVIM ULJEM, HAJDUČKOM TRAVOM, RAKIJOM

Naime, pronađena je povezanost s neurološkim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, što upućuje na oslabljenu neuronsku signalizaciju.

Utiče na štitnu

Također, pronađena je i povezanost s kardiovaskularnim bolestima. Hipertenzija te povezanost s metaboličkim poremećajima, koji uglavnom uključuju razne upale i dijabetes. Osim toga, postoji i mogućnost da ambliopija utiče na radi štitne žlijezde.

Kako prepoznati lijeno oko

Neki od najčešćih znakova ovog stanja uključuju lošu percepciju dubine i zamagljen vid. U ovom slučaju ambliopiju ćete prepoznati ako imate problema s fokusiranjem na jedno oko ili ako otežano čitate.

Strabizam ili prekrižene oči, mogu također biti povezane s ambliopijom. To je zato što jedno oko može pomaknuti, uzrokujući neravnotežu u poravnanju očiju.

Česte glavobolje i naprezanje očiju također mogu biti pokazatelji lijenog oka. U tom slučaju, osobe će osjetiti nelagodu ili umor u jednom oku.

Veličina zjenica

Nagle promjene u ponašanju poput razdražljivosti, frustracije ili problema s fokusiranjem, mogu ukazivati ​​na probleme sa skrivenim vidom, uključujući ambliopiju.

Na kraju, anizokorija poznata i kao nejednaka veličina zjenica, povremeno može biti simptom lijenog oka. Međutim, ovaj znak je rjeđi i zahtijeva procjenu ljekara.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending