Pratite nas

Zdravlje i ljepota

BRONHIJALNA ASTMA: Sa ovom biljnom mjesavinom lakše se diše (RECEPT)

Published

on

Astma se danas liječi različitim lijekovima a često je neophodna i upotreba inhalatora. Međutim, ukoliko prilike dozvoljavaju nekada nije loše izbjeci upotrebu farmaceutskih proizvoda.

U prirodi se mogu naći mnogi biljni dodaci sa različitim nivoom uspješnosti u liječenju i suzbijanju simptoma astme. U ovom serijalu pročitajte ljekovite biljne recepture koje pomažu u liječenju astmi

POTREBNIO JE: 40 g cvijetova zohve (bazge), 40 g usitnjenih zohvinih boba, 30 g usitnjenih boba borovnice, 30 g stabljike komorača, 30 g usitnjenog lanenog sjemena, 20 g stabljike timijana, 20 g listova usitnjenog sjemena trbulje, 20 g stabljike majčine dušice i 20 g listova muške bokvice.

Trave jako usitniti i pomiješati. U litar prokljucale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati minutu. Hladiti poklopljeno.

Hladno procijediti i dodati 10 kašika meda. Dobro promiješati i u jednakim vremenskim razmacima piti 6 puta dnevno 1dl.

Prije toga svaki put pojesti 4 čehne očišćenog i usitnjenog bijelog luka, pomiješanog s jednakom količinom meda.

Kod jačeg oboljenja za pripremanje čaja koristiti istu mješavinu trava, s tim da se prethodno trave namoče. To se radi tako da se u 1/ litra prokuhane i ohlađene vode uvečer stavi 10 g mješavine i ostavi do jutra. Ujutro se kuha 3 minute, tj. potrebno je 3 minute da ključa poklopljeno. Hladiti poklopljeno, procijediti i dodati 10 kašika meda. Promiješati i tokom dana popiti litar čaja, uzimajuci 10 puta 1dl u jednakim vremenskim razmacima.

Prije svih napitaka uzeti kašičicu soka iscijeđenog bijelog luka. Sok se priprema tako da se bijeli luk usitni i procijedi kroz krpu. Za svaki obrok posebno pripremiti. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Published

on

© Shutterstock

Sindrom lijenog oka mogao bi biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema

Lijeno oko ili ambliopija je veoma zastupljen problem s vidom, koji utječe na oči. No, on ujedno može biti znak i ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, Parkinsonove bolesti i bolesti srca.

Kako prenosi Nottingham Post, novo istraživanje sugeriše da bi ambliopija mogla biti uzrok ne samo problema s vidom, nego i uvid u mnogo opasnije zdravstvene probleme.

Redovni pregledi

Iako je općenito poznata kao “lijeno oko”, ambliopija daleko nadilazi sferu vida, služeći kao potencijalni pokazatelj temeljnih stanja koja zahtijevaju trenutnu pozornost. Stručnjaci iz Oakleyja naglašavaju važnost redovnih pregleda vida kod optometrista ili oftalmologa u učinkovitom dijagnosticiranju i liječenju ambliopije, naglašavajući da se implikacije protežu daleko izvan problema povezanih s vidom.

Inače, ovo stanje pogađa milione ljudi širom svijeta, a ranije je bilo okarakterisano kao estetski problem i generalno problem vezan uz vid, koji je utjecao isključivo na takozvanu jasnoću vida unatoč korekcijskim lećama. Međutim, novi dokazi otkrivaju drugu vezu između ambliopije i širokog spektra hroničnih bolesti i stanja, što zahtijeva sveobuhvatnu procjenu kako bi se otkrio glavni uzrok ovog stanja.

Išijatične tegobe: PROBAJTE SA MASLINOVIM ULJEM, HAJDUČKOM TRAVOM, RAKIJOM

Naime, pronađena je povezanost s neurološkim poremećajima kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, što upućuje na oslabljenu neuronsku signalizaciju.

Utiče na štitnu

Također, pronađena je i povezanost s kardiovaskularnim bolestima. Hipertenzija te povezanost s metaboličkim poremećajima, koji uglavnom uključuju razne upale i dijabetes. Osim toga, postoji i mogućnost da ambliopija utiče na radi štitne žlijezde.

Kako prepoznati lijeno oko

Neki od najčešćih znakova ovog stanja uključuju lošu percepciju dubine i zamagljen vid. U ovom slučaju ambliopiju ćete prepoznati ako imate problema s fokusiranjem na jedno oko ili ako otežano čitate.

Strabizam ili prekrižene oči, mogu također biti povezane s ambliopijom. To je zato što jedno oko može pomaknuti, uzrokujući neravnotežu u poravnanju očiju.

Česte glavobolje i naprezanje očiju također mogu biti pokazatelji lijenog oka. U tom slučaju, osobe će osjetiti nelagodu ili umor u jednom oku.

Veličina zjenica

Nagle promjene u ponašanju poput razdražljivosti, frustracije ili problema s fokusiranjem, mogu ukazivati ​​na probleme sa skrivenim vidom, uključujući ambliopiju.

Na kraju, anizokorija poznata i kao nejednaka veličina zjenica, povremeno može biti simptom lijenog oka. Međutim, ovaj znak je rjeđi i zahtijeva procjenu ljekara.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending