Pratite nas

Izdvojeno

Zeničanka Vuka Šeherović je pjevala ‘Kafu mi dragi ispeci’: TUŽAN ŽIVOT I SMRT U NEIMAŠTINI

Published

on

Zeničanka Vuka Šeherović je pjevala ‘Kafu mi dragi ispeci’: TUŽAN ŽIVOT I SMRT U NEIMAŠTINI

Prva predratna pjevačka zvijezda bila je, Zeničanka, Nedeljka Šekerović. Sebi je dala ime Vuka Šeherović. Beskrajno voljela svoju, rodnu šeher Zenicu, kako je zvala. Voljela i promovirala sevdalinku diljem Juge i šire.

Bila je Vuka umjetnica, od koje su pjevači učili čisti sevdah. Pjevala prva u pariskom “Olimpiji”, pjevala pred imperatorom, Francom Jozefom. Pjevala i po kafanama, od sarajevskog “Abadžije” do pljevaljskog “Jadra” gdje je njena životna i najveća ljubav ostala, gazda Dragi Stojanović.

Njemu je posvetila pjesmu, “Kafu mi dragi ispeci”, koju su kasnije presnimili, Cune Gojković, Mirko Rondović… Ona je i tvorac te legendarne numere.

Vuka se nikada ne bi trebala zaboraviti. Njen lik i djelo se treba oživljavati. Maestralno izvodila svaku sevdalinku. Tako prijatno i emotivno da su slušatelji vikali, “pjevaj Vuko, da svi umremo”. Pjevala s tugom u srcu, ljepšom od svake sreće.

Snimila ploče i brojne pjesme, “Oj, djevojko, ubila te tama”, “Sjaj mi jako, sa istoka sunce”, “Kad ja pođoh aman”, “Gdje si dragi, živa željo moja”,”Ja zagrizoh, zeleniku jabuku”…

Zvali su je ženom srebrenog glasa. No, nažalost, o njoj i njenoj veličanstvenoj karijeri, tužnom životu i smrti u neimaštini, malo je ko znao.

Jasna Durić (Naj portal)

 

Izdvojeno

Kćerka se javno odrekla oca: Niko ne želi biti dijete čovjeka koji povređuje žene i maloljetnike

Published

on

R. Keli; Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURYR. Keli; Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Kćerka se javno odrekla oca: Niko ne želi biti dijete čovjeka koji povređuje žene i maloljetnike

Američki R&B umjetnik R. Keli dugo će biti u zatvoru.

On je osuđen 2022. na 30 godina zatvora zbog optužbi za seksualnu trgovinu i reketiranje.

Godinu kasnije, u odvojenom slučaju, dobio je još 20 godina zatvora zbog pedofilije.

Njegova kćerka Džoan Keli, koja se pojavljuje u predstojećem dokumentarcu o osramoćenom reperu, otkrila je da nije zainteresovana da budućeg sina upozna sa njegovim djedom.

Ona je u drugom stanju.

– Ako moj sin bude postavljao pitanja, biću što je moguće iskrenija. I neću odvesti sina u zatvor da upozna njegovog djeda – rekla je Džoan.

Priznala je da je otac bio njeno sve. A danas ga se odrekla…

– Niko ne želi da bude dijete čovjeka koji ovdje povređuje žene i djecu – rekla je Džoan.

– On tačno zna zašto ne možemo da imamo odnos koji bismo željeli. Stvarno se osjećam kao da mi je ta jedna milisekunda potpuno promijenila cijeli život – nastavila je Džoan, misleći na optužbe.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending