Pratite nas

Izdvojeno

Naj spomenar: KAKO SU SARAJLIJE U SKENDERIJI RASPLAKALE JOVICU PETKOVIĆA?

Published

on

KAKO SU SARAJLIJE U SKENDERIJI RASPLAKALE JOVICU PETKOVIĆA?

Snimak, kojeg vam poklanjamo, nastao je u aprilu 2003. godine u sarajevskoj „Skenderiji“, koja nosi ime slavnog košarkaša Mirze Delibašića.

Tada je Kemal Monteno održavao svoj solistički koncert kojeg je nazvao „Kemo i prijatelji“. U prepunoj dvorani, pred oko blizu 8.000 posjetilaca, legendarni sarajevski kantautor okupio je brojna estradna lica, koja su stasala u Sarajevu, te cijelog života bili muzički ambasadori Šehera sa Miljacke i Bosne ponosne.

Javnosti je malo poznato da su Kemala Montena kao dječaka zvali „mali Zaim“, jer je samo pjevao Zaimove pjesme. A Zaimu se svidjelo kako on to radi, te je mlađahnom Montenu bio velika podrška na početku karijere.

Monteno to nikada nije zaboravio, pa se na oproštajnom koncertu prisjetio Zaima, Tome, Silvane, Šerbe, Himze… Erupciju oduševljenja izazvao je kada je najavio Zaimovog sina Nedžada Imamovića i čuvaneog harmonikaša i kompozitora Jovicu Petkovića, koji se inače još u ranoj mladosti okumio sa Zaimom Imamovićem.

Ovacije i aplauzi koje mu je sarajevska publika uputila, natjerale su Jovici suze na oči. Možda je to i najveće priznanje slavnom kompozitoru koji je, iako je rodom iz Srbije, cijeli svoj radni vijek proveo u Sarajevu; njega Bosna prigrlila, a on Bosnu u srce utkao te joj poklonio na desetine sevdah pjesama: „Da sam ptica“, „Sa Igmana pogledat je lijepo“, „Šeher grade Banja Luko mila“, „Kada moja mladost prođe“, „Halka kuca na vratima“, „Dani dugi ko godina“, „Bosno, zemljo moja mila“, „Opančići pleteni“….

Jovica je cijeli svoj radni vijek proveo u Narodnom orkestru RTV Sarajevo, a nakon penzionisanja osamdesetih godina prošlog vijeka, otišao je u Beč, gdje je vodio školu harmonike.

Preminuo je 15. septembra 2015. godine u staračkom domu u Beču. Pet godina kasnije, u novembru 2020. napustio nas je i Nedžad Imamović.

(Naj portal/E. Milić)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

Izdvojeno

Preminula Šenon Doerti nakon dugogodišnje borbe s rakom

Published

on

Šenon Doerti. AP

Poznata glumica Šenon Doerti (Shannen Doherty) preminula je u 53 godini života, potvrdili su njeni najbliži.

Šenon Doerti umrla je jučer, nakon dugogodišnje borbe s rakom, prenosi People.

– Teška srca potvrđujem da je preminula glumica Šenen Doerti. U subotu, 13. jula, izgubila je bitku s rakom poslike mnogo godina borbe – potvrdila je njena dugogodišnja saradnica Lesli Sloun i dodala:

– Posvećena kćerka, sestra, tetka i prijateljica bila je okružena svojim najmilijima, kao i njenim psom Bouvijem. Porodica traži njihovu privatnost u ovom trenutku kako bi mogli da tuguju u miru – nastavila je Sloun.

Podsjećamo, Šenon je popularnost stekla u serijama „Beverly Hills“ i „Čari“, a rak dojke joj je prvi put dijagnostikovan 2015. godine.

Iako su prvi rezultati bili ohrabrujući, bolest se vratila 2017. godine, a potom se proširila. Pokazala je hrabrost i do kraja se borila uprkos lošim prognozama.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending