Pratite nas

Naj recepti

Kremasta, očaravajuća, topi se u ustima: TORTA PUSTINJSKA OLUJA (Recept)

Published

on

Uzbuđenje koje donosi miris svježe pravljenih poslastica iz rerne često nas vraća u toplinu doma i trenutke dijeljenja s najmilijima. A kad se radi o desertu koji nosi ime pustinjska oluja, svaki zalogaj predstavlja avanturu koja osvaja sva čula. Ovaj recept, čiji se sastojci svežu u jednu harmoničnu cjelinu, stvara ukusnu simfoniju slatkih nota, kokosa, čokolade i vanile.

Pravljenje ovog kolača je kao stvaranje male oluje slatkog zadovoljstva u vašoj kuhinji. Počevši od pjenaste kore obogaćene kokosom, preko kremastog fila sa čokoladom koja otkriva svoje tajne tek kada je zalogaj već u ustima, do bogatog šlaga od vanile koji se topi u ustima, svaki korak u pripremi je mali čin ljubavi prema ukusima i uživanju u poslastici.

POTREBNI SASTOJCI: 7 jaja, 14 kašika šećera, 200 g kokosovog brašna, 250 g margarina ili putera, 100 g čokolade za kuhanje, 2 kesice šlaga od vanile

Priprema:
1. Za koru u činiji umutite pjenasto 7 bjelanaca pa dodajte 7 kašika šećera.

2. U tu smjesu dodajte kokosovo brašno i sjedinite pa sipajte u nauljen kalup i pecite na 180 stepni oko 15 minuta.

3. Dobro umutite 7 žumanaca i 7 kašika šećera.

4. Dodajte margarin i dobro izmiješajte. U originalnom receptu fil sa žumancima se ne kuha, ali možete ga skuhati na pari.

5. Čokoladu za kuhanje istopite sa malo, a kad se ohladi, dodajte su smjesu sa žumancima.

6. Mikserom umutite oba šlaga prema uputstvu s kesice.

7. Kada se kora ohladi, na nju stavite fil, a preko fila šlag-krem od vanile.

8. Isijecite na kockice i stavite u frižider da se stegne 2-3 sata. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusno jelo: UŠTIPCI OD TIKVICA (RECEPT)

Published

on

Svako jelo sa tikvicama je ukusno. Ipak, čini se, kako su uštipci o tikvica na vrhu liste specijaliteta sa ovim povrćem.

POTREBNI SASTOJCI: oko 500 gr. tikvica, 1 jaje, 4 kašike ulja, ½ kšičice soli, 1 kašičica praška za pecivo, 7-8 kašika brašna, 3 kašike kisele pavlake

Tikvice oljustiti i izrendati, posoliti i ostaviti 10-tak minuta.pa ubaciti ostale sastojke (tečnost koju su pustile tikvice ne prosipati).

Sve lijepo sjediniti i pržiti u dubljem ulju. Preko toplih ustipaka premazati kajmak. Mogu i slatke jer su neutralnog ukusa. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending