Pratite nas

Izdvojeno

Ptice padaju sa neba, temperatura ide iznad 50°C: OVO JE NAJTOPLIJI GRAD NA SVIJETU

Published

on

IZVOR: NOUFAL IBRAHIM/EPA

Ptice padaju sa neba, temperatura ide iznad 50°C: OVO JE NAJTOPLIJI GRAD NA SVIJETU

Kuvajt, Karači i iranski grad Ahvaz doživljavaju neke od najviših temperatura na svijetu. Ekstremna vrućina u kombinaciji sa lošim kvalitetom vazduha, može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika.

Kuvajt je nekada toliko vruć da se može vidjeti kako ptice padaju s neba. S razlogom se tako smatra jednim od najtoplijih gradova na svijetu, gdje temperatura dostiže i preko 50°C.

Photo: Pixabay/asmuSe

Photo: Pixabay/asmuSe

Toliko je vrelo, da su lokalni stanovnici opisali vrućinu kao ‘nesnosnu’ tokom ljeta, piše Metro.co.uk.

Kakvo je vrijeme u Kuvajtu?

Grad počinje da se zagrijava u maju, a temperatura nastavlja da raste tokom ljetnjih mjeseci. Kuvajt je metropola od betona i kao takav zadržava toplotu. U gradu, koji je poznat po ogromnim rezervama nafte, pada malo kiše, što dodatno pogoršava situaciju.

Najviša temperatura koju je zabilježila kuvajtska meteorološka stanica Mitriba, koja se nalazi oko 90 minuta izvan grada Kuvajta, iznosi nevjerovatnih 54°C. Nedostatak vlage doveo je do pješčanih oluja koje su svake godine sve intenzivnije, zbog čega je toplota još jača, piše Mondo.ba. 

Kako se podnosi vrućina od 50°C?

Tri miliona stanovnika grada Kuvajta obično borave u zatvorenom prostoru u klimatizovanim kućama, automobilima i kancelarijama i ograničavaju vreme koje provode napolju.

Također, ima dosta zatvorenih tržnih centara, uključujući cijelu ulicu pokrivenu palmama. Krema za sunčanje i hladni tuševi su naravno obavezni – iako sunce može da zagrije cijevi, što znači da je čak i hladna voda priličan luksuz.

THINKSTOCK

THINKSTOCK

Kuvajtska vlada je takođe dozvolila da se sahrane održavaju noću umjesto danju kako bi se izbjeglo sunce. Životinje ipak nisu te sreće kada je riječ o bjekstvu od vrućine – lokalni stanovnici su prijavili da su videli ptice kako padaju mrtve sa neba, morske konjiće „kuvane” uz more i golubove koji pokušavaju da ostanu živi skupljajući se u hladovini da bi ostali mirni.

Pozitivna stvar

Jedina pozitivna stvar u vezi sa životom u jednom od najtoplijih gradova na svijetu je to što su tokom ljetnjih mjeseci ulice i putevi prilično tihi, sa toliko ljudi koji odlazi na duge odmore i vraćaju se tek kada se ohladi.

Ali, čak i kada se Kuvajt ne suočava sa vrućinom koja obara rekorde, prosečne temperature su i dalje prilično visoke, dostižući 45°C.

Izdvojeno

‘Naj portal’ saznaje: Stipe Mesić završio u bolnici, bivši predsjednik u kolicima

Published

on

Nekadašnji predsjednik Jugoslavije i Hrvatske Stipe Mesić trenutno se nalazi u bolnici, zbog povrede desne noge.

Iz tog razloga mora duži period nositi longetu na nozi. Doktori su mu preporučili strogo mirovanje. Očekuje ga višesedmično liječenje i ležanje u bolnici, tačnije u rehabilitacionoj klinici u Ivanić Gradu. Tim povodom posjetio ga je Dalibor Jurkić Livnanjin, inače počasni konzul Gvineje za Bosnu i Hercegovinu.

– Moj prijatelj Stipe je Bogu dragom hvala, dobro. A bez obzira na njegove godine ne miruje, a on voli društvo, druženje, pa uvijek želi da je neko pored njega, da priča, razgovara. Mesić voli i da čita, pa sam mu tako donio knjigu istaknutog bh. doktora u Njemačkoj Midhata Dizdarevića, na čijoj sam promociji knjige bio u Sarajevu.

Dalibor Jurkić, konzul koji širi istinu o BiH: Ono što je Osmanagić uradio za Bosnu to nije nijedan predsjednik

Nažalost, Stipe je još u kolicima, nije još mobilan. Ali uz prijatelje, njegovo obezbjeđenje koje je nonstop pored njega ubrzo će i i to sve prevazići – rekao nam je Jurkić.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending