Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ZAŠTO SE PIJU MED I SIRĆE: Čudotvorni napitak za 10 tegoba

Published

on

Sirov imed i jabukovo sirće djeluju blagotvorno zbog svojih sposobnosti za odbranu od infekcija i tretiranju različitih okolnosti koji utiču na bolji kvalitet života. Ovo je 10 najvećih zdravstvenih blagodeti od mješavine jabukovog sirćeta i meda

1. Bolje zdravlje i eliminisanje bola u zglobovima (dobro za bol artritisa)
2. Eliminisanje kiseline i olakšanje od gorušice
3. Poboljšanje digestivnog zdravlja, uključujući probleme opstipacije
4. Gubitak težine
5. Smanjuje nivo holesterola i snižava krvni pritisak
6. Ublažava upalu grla
7. Više energije
8. Mladalački izgled i bolje stanje kože
9. Lijek za loš zadah
10. Smanjenje upale

Prednosti ovog napitka mogu se objasniti na osnovu hemijskih osobina sastojaka i interakcije sa tijelom. Mnogi stručnjaci vjeruju da postajemo bolesni kada naše tijelo preterano poveća kiselost (pH ispod 7).

Sirće je prirodno kiselo, ali kada se konzumira, postaje alkalno. Med, takođe, ima nisku pH, ali podiže baznost tijela u momentu konzumiranja.

Ove dvije supstance su savršen način da se organizam oslobodi prekomjerne kiselosti usljed stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica i pića.
Naša tijela funkcionišu na najbolji i najzdraviji način kada je pH vrijednost tijela između 7,0 i 7,4, blago alkalna.

Kako napraviti napitak od jabukovog sirćeta i meda?

POTREBNO JE: 1 kašičica sirovog meda, 1 kašičica jabukovog sirćeta (ako mozete da tolerišete ukus, povećati dozu na 1 veliku kašiku) i 1 čaša tople vode

Možda ćete se prvobitno boriti sa jakim ukusom u ustima, ali kada osjetite blagodeti, najvjerovatnije ćete željeti da se držite recepta.

Najbolje je mješavinu piti na prazan stomak, ujutro. Konzumirajte ga na oko 20-30 minuta prije jela. Budite dosljedni i koristite ga svakodnevno. Neki predlažu povećanje unosa na dva, ili čak tri puta dnevno, u zavisnosti od vaših potreba i tolerancije za ukus.

Jabukovo sirće može biti u interakciji sa diureticima, laksativima i lijekovima za dijabetes i bolesti srca, pa ako planirate da ga koristite svakodnevno obratite se ljekaru da bi se izbjegle interakcije sa lijekovima koje uzimate.

Zdravlje i ljepota

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Published

on

Novak Đoković u Dubrovniku (Foto: Bozo Radic / CROPIX)

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otkrio je kako dan uvijek započinje konzumiranjem namirnice koja košta svega 50 dinara (oko 40 centi). Zbog toga vjeruje da je ‘zdrav kao dren’.

– Kada se probudim dan počinjem s mlakom vodom i limunom. Tako pomažem tijelu da se detoksira.

Onda na prazan trbuh pijem sok od celera, zatim napravim pauzu, poslije koje popijem zeleni smoothie,, a tu idu i mnogi suplementi – rekao je jednom prilikom.

Novak i Jelena Đoković proslavili 10 godina braka: OVAKO SU IZGLEDALI NA POČETKU VEZE

– U principu jedem dosta voća. Za prvi dio dana salate također. Ne volim jesti nijednu hranu koja je nezdrava. Naročito u prvom dijelu dana, jer tada mi je potrebno najviše energije za trening. U mojoj ishrani su i kvinoja, kumpir i riža – dodao je.

Podsjetimo, u obitelji Novka Đokovića nedavno je zavladala velik tuga nakon vijesti da je preminuo poznati doktor Momčilo Momo Inić, koji je inače bio Novakov kum.

– Dragi kume, zauvijek ćeš ostati s nama. Voli te kum Srđan Đoković s porodicom – napisao je otac tenisera.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending