Pratite nas

Naj recepti

Idealna kombinacija: KOLAČ “SVEKRVINO OKO”

Published

on

Kolač bez pečenja već na prvu zvuči primamljivo, a ako vam kažemo da se sastoji od suhe smokve, oraha i keksa, teško da možete odoljeti ovakvoj slastici, zar ne?

I nije samo dobar ukus, već i izgledaju fantastično kada se prerežu zbog tih slojeva. Jednostavno je i za napraviti, a iako je nekima neobičan naziv, ovo je odlična kombinacija da dočeka vaše goste na stolu, ali i da obradujete ukućane.

POTREBNI SASTOJCI: 80 g kokosovog ulja/masti ili običnog maslaca, 300 g bijele čokolade, 200 g slatkog vrhnja, te 280 g kokosovog brašna, 150 g šećera, 100 ml vode, te 125 g margarina, 250 g mljevenog keksa i 3 kašike tamnog kaka, 10-12 suhih smokava, 100 g oraha (polovice ili cijeli orasi).

Smokvama odsJeći vrhove i potopiti ih u vrelu vodu dok ne omekšaju. U iscijeđene smokve uvući jezgra oraha.

Rastopiti šećer sa vodom i ostaviti da ključa 2-3 minuta. Dodati margarin, keks i čokoladu, ostaviti da se prohladi i od ove smjese praviti kuglice sa smokvama u sredini.

Oblikovane kuglice umakati u rastopljenu čokoladu ili ih uvaljati u mljevene orahe. Ostaviti da se stegnu i sjeći na pola. (Naj portal)

Naj recepti

Pikantno i ukusno: FIŠ PAPRIKAŠ (Recept)

Published

on

Danas vam poklanjamo zanimljiv recept za ukusno jelo u kojem ćete istinski uživati. Važno je napomenuti da ovo jelo zasiti, a ne goji!

POTREBNI SASTOJCI: 1 kg miješane riječne ribe, 1 kg crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 3-4 lovorova lista, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika mješavine začina za pečenu ribu, 1 kesica dodatka za riblju čorbu, po ukusu mljevenog bibera i bibera u zrnu, 1 kašika ljute, suhe čili papričice, 1 kašika sjeckanog peršunovog lista

Ribu isjeći na krupniju parčad i odložiti sa strane, trebaće nam kasnije.

Na maslinovom ulju dobro upržiti sitno sjeckan crni luk, da se zgusne, ako je potrebno, dolivati po malo tople vode. Staviti i koji list lovora. Bijeli luk samo zdrobiti i ubaciti u šerpu.

Sad dodati paradajz pire i, kad zamiriše, sipati 1,5 l hladne vode u kojoj je razmućena kesica dodatka za riblju čorbu. Kuhati na jakoj vatri, da se sos malo zgusne.

Zatim ubaciti prethodno spremljenu ribu, dodati začin za pečenu ribu, mljeveni i biber u zrnu i suhu čili papričicu, kao i sjeckani peršunov list. Kuhati još oko petnaestak minuta. Poslužiti toplo. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending