Pratite nas

Naj recepti

Prste ćete polizati: PILETINA IZ RERNE U MLIJEKU (Recept)

Published

on

Danas vam predlažemo recept za preukusno jelo, savršeno za svečani ručak!

POTREBNI SASTOJCI: 1,5 kg piletine (cijelo pile), malo maslinovog ulja, 600 ml mlijeka, sok i korica od 2 limuna, 1 glavica bijelog luka (razbijena na čehne), 1 kašičica crnog bibera u zrnu, 4 lovorova lista, 5-6 grančica svježe majčine dušice

Rernu zagrijte na 190 stepeni i pripremite dublju manju tepsiju za pečenje koju možete da stavite i na ringlu.

Pile postavite na grudi pa duž leđa isijecite sa obje strane kičme tako da se pile otvori a kičmu bacite. Okrenite sada tako da grudi budu na gore pa dlanom spljoštite pile da dobijete leptir oblik.

Postavite tepsiju na ringlu i zagrijte sa malo maslinovog ulja na srednje jaku temperaturu. Stavite pile grudima na dole da se zapeče oko 5-10 minuta.

Možete okrenuti jednom a i ne morate. Zatim iscijedite ulje, nalijte mlijeko, stavite sok i koricu limuna, zrna bibera, izlomljene čehne bijelog luka, lovorov list i polovinu majčine dušice.

Pecite u rerni oko sat i po, s tim što ćete na 15-20 minuta okretati pile da bi se podjednako namakalo u sosu sa obje strane. Kada je pile pečeno izvadite ga iz rerne i isijecite na porciju kada se malo prohladi.

Za to vrijeme na malo maslinovog ulja propržite preostale grančice ruzmarina da postanu hrskave – nekoliko minuta.

Služite meso uz prilog (rižu ili pire krompir, preliven sosom (surutkom) koji je ostao nakon pečenja i posuto hrskavim grančicama majčine dušice. (Naj portal)

Naj recepti

Ukusno jelo: UŠTIPCI OD TIKVICA (RECEPT)

Published

on

Svako jelo sa tikvicama je ukusno. Ipak, čini se, kako su uštipci o tikvica na vrhu liste specijaliteta sa ovim povrćem.

POTREBNI SASTOJCI: oko 500 gr. tikvica, 1 jaje, 4 kašike ulja, ½ kšičice soli, 1 kašičica praška za pecivo, 7-8 kašika brašna, 3 kašike kisele pavlake

Tikvice oljustiti i izrendati, posoliti i ostaviti 10-tak minuta.pa ubaciti ostale sastojke (tečnost koju su pustile tikvice ne prosipati).

Sve lijepo sjediniti i pržiti u dubljem ulju. Preko toplih ustipaka premazati kajmak. Mogu i slatke jer su neutralnog ukusa. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending